Derfor blir barnehagebarn syke

Når poden begynner i barnehagen kan høsten bety feber, snørr og diaré.

Barnehagebarn er mer syke enn de som er hjemme. Foto: Colourbox.com
Barnehagebarn er mer syke enn de som er hjemme. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn som går i barnehage har i gjennomsnitt 12 infeksjoner hvert år. Det er dobbelt så mange infeksjoner som barn som tilbringer dagene hjemme hos mor eller i mindre grupper hos dagmamma.

- Årsaken er enkel. Alle steder der mennesker samles oppstår det smittefare for infeksjoner. Når et barn begynner i barnehagen har det vært beskyttet i sitt hjemmemiljø, muligens av morsmelk eller en liten søskengruppe, sier allmenlege Brynjulf Barextein i Lommelegen.no til DinSide Helse.

- Barnehagen blir i kontrast en slags zoologisk hage av ulike bakterier og infeksjoner, understreker han.

Les også: Vask tommelen!

Sprer smitte

De tre vanligste sykdommene er øyekatarr, forkjølelse og diaré. Alle tre er svært smittsomme.

- Vi kaller det dråpesmitte fordi det smittes gjennom snørr, hoste og tårer og oppstår svært lett fordi barn spiser og sutter på hverandres leker, sier han.

Selv om det er naturlig, kan det være frustrerende for både foreldre og barn når den ene infeksjonen blir avløst av den neste.

- Noen barn har en infeksjon om lag en gang i måneden med en uke i etterkant hvor de er litt puslete. Så begynner de med en ny runde. Dette er slitsomt for alle. Men så lenge dette ikke er alvorlige infeksjoner, er det ikke farlig og helt naturlig for å bygge opp immunforsvaret, sier han.

Les også: 10 råd for god håndhygiene

God vask

Rådene for å unngå smitte er enkle, men effektive.

I barnehagene bør barn og voksne vaske hendene etter toalettbesøk og før de skal lage og spise mat. Og at de bør bruke engangskluter i stedet for vanlige håndklær. Gode oppvaskrutiner på kjøkkenet blir også lært bort.

- Det er også viktig at foreldre engasjerer seg i barnas barnehagehverdag og undersøker om disse enkle reglene følges eller kan forbedres, sier Barexstein.

Rådene kan høres banale ut, men det er nettopp disse enkle tingene som mange slurver med. Mange barnehager har fått ned sykefraværet ved å innføre desinfeksjonsautomater.

- Man kan hindre spredning ved at de ansatte bruker hånddesinfeksjonsmiddel for eksempel etter de har skiftet bleier og etter de har tørket snørr, påpeker han.

Les også: De verste bakteriefellene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer