Derfor blir barnehagebarn syke

Når poden begynner i barnehagen kan høsten bety feber, snørr og diaré.

Barnehagebarn er mer syke enn de som er hjemme. Foto: Colourbox.com
Barnehagebarn er mer syke enn de som er hjemme. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn som går i barnehage har i gjennomsnitt 12 infeksjoner hvert år. Det er dobbelt så mange infeksjoner som barn som tilbringer dagene hjemme hos mor eller i mindre grupper hos dagmamma.

- Årsaken er enkel. Alle steder der mennesker samles oppstår det smittefare for infeksjoner. Når et barn begynner i barnehagen har det vært beskyttet i sitt hjemmemiljø, muligens av morsmelk eller en liten søskengruppe, sier allmenlege Brynjulf Barextein i Lommelegen.no til DinSide Helse.

- Barnehagen blir i kontrast en slags zoologisk hage av ulike bakterier og infeksjoner, understreker han.

Les også: Vask tommelen!

Sprer smitte

De tre vanligste sykdommene er øyekatarr, forkjølelse og diaré. Alle tre er svært smittsomme.

- Vi kaller det dråpesmitte fordi det smittes gjennom snørr, hoste og tårer og oppstår svært lett fordi barn spiser og sutter på hverandres leker, sier han.

Selv om det er naturlig, kan det være frustrerende for både foreldre og barn når den ene infeksjonen blir avløst av den neste.

- Noen barn har en infeksjon om lag en gang i måneden med en uke i etterkant hvor de er litt puslete. Så begynner de med en ny runde. Dette er slitsomt for alle. Men så lenge dette ikke er alvorlige infeksjoner, er det ikke farlig og helt naturlig for å bygge opp immunforsvaret, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer