Derfor blir du rolig av røyk

Niktotin gjør folk mindre aggressive. Sjekk hvorfor.

Røyking i parken kan bli forbudt i New York. Foto: Colourbox
Røyking i parken kan bli forbudt i New York. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folk som røyker sier ofte at de gjør det for å stresse ned. Nå har forskere ved universitetet i California oppdaget at nikotin kan ha evnen til å gjøre folk rolige.

Les også: 8 av 10 angrer

Testet på ikke-røykere

Forskerne satte nikotinplaster på en gruppe ikke-røykere, og utsatte dem for situasjoner som kunne framkalle sinne og aggresjon.

Hva kan du om nikotin? Ta testen her!

De skulle blant annet spille stressende videospill mot andre testpersoner. Etter hver runde kunne de velge om de ville utsette motspilleren for en ubehagelig lyd, eller ikke.

Tålte provokasjoner

Det viste seg at testpersonene var mindre aggressive og hevngjerrige når de spilte med nikotinplaster på kroppen, enn når de spilte uten. Dette var også tilfelle i situasjoner der de åpenbart ble provosert.

Les også: Selv lukta er skadelig

Da forskerne gransket nikotinens effekt på hjernen, ble det klart at stoffet påvirket områder i hjernen som er ansvarlige for orientering, planlegging og behandling av følelsesmessig stimuli.

Les også: Stump den i dag!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer