Derfor blir maten dyrere

Hvorfor øker matvareprisene i Norge, når de synker ellers i verden?

DU MÅ BETALE MER FOR MATEN: Du har kanskje allerede merket de økte matvareprisene? I Norge stiger matprisene, mens den stuper globalt. Foto: PER ERVLAND
DU MÅ BETALE MER FOR MATEN: Du har kanskje allerede merket de økte matvareprisene? I Norge stiger matprisene, mens den stuper globalt. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge den internasjonale matprisindeksen FAO Food Price Index, faller de globale matprisene kraftig.

- FAO Food Price Index har register det kraftigste fallet siden desember 2008. I tillegg øker den globale kornproduksjonen, skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding fra Regjeringen.

Samtidig med at de globale matprisene faller, øker prisene på mat her hjemme.

Ifølge Konsumprisindeksen, har matvareprisene i Norge steget med 2,9 prosent fra august 2014 til august 2015, selv om de sank med 0,9 prosent fra juli til august.

LES OGSÅ: Enorme mengder mat blir liggende igjen etter innhøstingen på norske jorder

Store deler egenproduksjon, og importvern

Vi har spurt Virke hvordan det kan ha seg at matvareprisene i Norge har økt, når vi har det kraftigste fallet i globale matvarepriser siden 2008?

- Prisutviklingen i Norge korrelerer ikke direkte, av to hovedårsaker: Over 50 prosent av det som selges av mat- og drikkevarer i norske butikker er norskprodusert, i tillegg til at vi har importvern. På toppen kommer en svekket kronekurs, som gjør det dyrere å importere, sier Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke, til Dinside. Hun sier videre at det samtidig tar tid før endringer i internasjonale råvarepriser, slår inn i Norge. - Leverandører og kjeder har langsiktige kontrakter, som reforhandles to ganger årlig. Under den internasjonale finanskrisen så vi eksempelvis at det tok over ett år før prisendringer internasjonalt slo ut her, forteller Størksen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer