Matpriser:

Derfor blir maten dyrere

Det er mer enn krig, tørke og høye strømpriser som er årsaken til den store prisveksten.

EKSPLODERER: Matprisene har økt med 12,1 prosent, mens prisen på matolje er opp med mer enn 20 prosent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
EKSPLODERER: Matprisene har økt med 12,1 prosent, mens prisen på matolje er opp med mer enn 20 prosent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prisveksten i Norge er opp med 6,9 prosent det siste året, og det er matprisene som øker mest, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Vi må tilbake til slutten av 80-tallet for å se en liknende prisvekst, og helt tilbake til desember 1982 for å se en tilsvarende prisvekst på mat, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i SSB, til DinSide.

TILBAKE TIL 80-TALLET: Vi må tilbake til 80-tallet for å se en lignende prisutvikling som den vi ser i dag, sier Espen Kristiansen. Foto: SSB
TILBAKE TIL 80-TALLET: Vi må tilbake til 80-tallet for å se en lignende prisutvikling som den vi ser i dag, sier Espen Kristiansen. Foto: SSB Vis mer

Fra september i fjor til september i år steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 12,1 prosent. Årsakene til at prisen på nettopp mat har økt så mye er kompleks.

- Kostnadene gjennom hele verdikjeden har økt, og det har det gjort en god stund, sier Kristiansen.

Tørke, ekstremvarme, krig - og følgene av dette, som økte energipriser, økte fraktkostnader, økt pris på gjødsel. Og ikke minst knapphet på enkelte råvarer.

- Grunnen til at veksten i prisveksten for mat øker fra august til september, sammenlignet med tilsvarende måneder i fjor, er at prisene var uendret fra august til september i år, mens de falt fra august til september i fjor.

Ekstraordinært prisfall i fjor

- Vi ser gjerne at prisene faller noe i månedene etter at butikkene regulerer prisene i februar og juli. Vi så det samme i august i år, men ikke i september - mens de siste åra har matprisene falt også i september og oktober, sier Kristiansen.

Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitisk arbeid i Virke, handels og tjenestenæringens hovedorganisasjon, viser til at prisnedgangen i fjor høst var ekstraordinær.

- I september i fjor var det en overraskende stor prisnedgang, og dette fortsatte utover høsten. Da blir kontrasten ekstra stor, sier han til DinSide.

Han tror likevel ikke vi har sett slutten på prisøkningene.

- Det er kanskje noe bedre tilstander knyttet til råvarepriser i september enn i august, men det er fortsatt høye priser internasjonalt på både energi og gjødsel, samt problemer med råvaretilfang grunnet tørke og krig.

Fett og olje øker mest

Mens noen matvarer har ulike prishopp som kan synes tilfeldig, er det noen matvaregrupper der tendensen har vært langvarig. Blant varegruppene som har økt mest i pris det siste året er hermetisk og fryst frukt, agurk og ketsjup og sennep, men her kan ulike kampanjer ha påvirket.

Det er likevel få ting som har økt så mye i pris som matolje og fett. Smør har økt med 21,7 prosent, vegetabilsk fett med 20,9 prosent, mens olivenolje har økt med 20,3 prosent og andre matoljer er 20,3 prosent dyrere enn i fjor. Dette er tett etterfulgt av kjøtt og fisk.

KRAFTIG PRISØKNING: Selv den aller billigste matoljen, 2 liter First Price, har økt med rundt 25 prosent siden juli i fjor, forteller Nora Mile Helgesen i Kiwi. Foto: Kiwi
KRAFTIG PRISØKNING: Selv den aller billigste matoljen, 2 liter First Price, har økt med rundt 25 prosent siden juli i fjor, forteller Nora Mile Helgesen i Kiwi. Foto: Kiwi Vis mer

Særlig matolje henger sammen med ulike internasjonale forhold, som eksportforbud i Indonesia, og krigen mellom Russland og Ukraina, begge land er store produsenter av matolje, sier Kristiansen.

- Uro i markedet og frykt for framtidige leveranser kan også slå ut på prisene i dag.

Allerede i mars skrev Bloomberg at Russlands invasjon av Ukraina kunne føre til at Europa gikk tom for solsikkeolje i april. Slik gikk det ikke, men prisene har likevel økt markant.

- I 2021 fikk vi flere kraftige prisøkninger på matoljer fra våre leverandører. Det har også fortsatt i år. Enkelte av innprisene har nær doblet seg på enkelte varelinjer hvis man sammenligner mot januar i 2021, sier Nora Mile Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Kiwi.

- Prisen på solsikkeolje inn til oss har steget kraftig, på grunn av begrenset tilgang som følge av krigen i Ukraina.

Hun forteller at prisen på 2 liter First Price matolje har økt fra 53,90 i juli 2021 til dagens pris: 67,40, en økning på cirka 25 prosent, mens prisen på Eldorado solsikkeolje har økt fra 29,90 i juli 2021 til 34,90 kroner i dag, cirka 17 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer