Matpriser:

Derfor blir maten dyrere

Det er mer enn krig, tørke og høye strømpriser som er årsaken til den store prisveksten.

EKSPLODERER: Matprisene har økt med 12,1 prosent, mens prisen på matolje er opp med mer enn 20 prosent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
EKSPLODERER: Matprisene har økt med 12,1 prosent, mens prisen på matolje er opp med mer enn 20 prosent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prisveksten i Norge er opp med 6,9 prosent det siste året, og det er matprisene som øker mest, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Vi må tilbake til slutten av 80-tallet for å se en liknende prisvekst, og helt tilbake til desember 1982 for å se en tilsvarende prisvekst på mat, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i SSB, til DinSide.

Fra september i fjor til september i år steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 12,1 prosent. Årsakene til at prisen på nettopp mat har økt så mye er kompleks.

- Kostnadene gjennom hele verdikjeden har økt, og det har det gjort en god stund, sier Kristiansen.

Tørke, ekstremvarme, krig - og følgene av dette, som økte energipriser, økte fraktkostnader, økt pris på gjødsel. Og ikke minst knapphet på enkelte råvarer.

- Grunnen til at veksten i prisveksten for mat øker fra august til september, sammenlignet med tilsvarende måneder i fjor, er at prisene var uendret fra august til september i år, mens de falt fra august til september i fjor.

Ekstraordinært prisfall i fjor

- Vi ser gjerne at prisene faller noe i månedene etter at butikkene regulerer prisene i februar og juli. Vi så det samme i august i år, men ikke i september - mens de siste åra har matprisene falt også i september og oktober, sier Kristiansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer