Matpriser:

Derfor blir maten dyrere

Det er mer enn krig, tørke og høye strømpriser som er årsaken til den store prisveksten.

EKSPLODERER: Matprisene har økt med 12,1 prosent, mens prisen på matolje er opp med mer enn 20 prosent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
EKSPLODERER: Matprisene har økt med 12,1 prosent, mens prisen på matolje er opp med mer enn 20 prosent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prisveksten i Norge er opp med 6,9 prosent det siste året, og det er matprisene som øker mest, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Vi må tilbake til slutten av 80-tallet for å se en liknende prisvekst, og helt tilbake til desember 1982 for å se en tilsvarende prisvekst på mat, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i SSB, til DinSide.

Fra september i fjor til september i år steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 12,1 prosent. Årsakene til at prisen på nettopp mat har økt så mye er kompleks.

- Kostnadene gjennom hele verdikjeden har økt, og det har det gjort en god stund, sier Kristiansen.

Tørke, ekstremvarme, krig - og følgene av dette, som økte energipriser, økte fraktkostnader, økt pris på gjødsel. Og ikke minst knapphet på enkelte råvarer.

- Grunnen til at veksten i prisveksten for mat øker fra august til september, sammenlignet med tilsvarende måneder i fjor, er at prisene var uendret fra august til september i år, mens de falt fra august til september i fjor.

Ekstraordinært prisfall i fjor

- Vi ser gjerne at prisene faller noe i månedene etter at butikkene regulerer prisene i februar og juli. Vi så det samme i august i år, men ikke i september - mens de siste åra har matprisene falt også i september og oktober, sier Kristiansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.