Derfor bør de låne penger av jobben

For enkelte arbeidstakere er det både skatte- og rentefritt.

LÅN? Har du behov for et mindre lån, vil det lønne seg å låne penger av arbeidsgiveren din, hvis de tilbyr dette til sine ansatte. Foto: BERIT B. NJARGA
LÅN? Har du behov for et mindre lån, vil det lønne seg å låne penger av arbeidsgiveren din, hvis de tilbyr dette til sine ansatte. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du behov for et mindre lån, tilbyr en del arbeidsgivere lån til sine ansatte. Det kan være svært gunstig, ikke minst hvis du holder deg under en viss sum.

- Arbeidsgiverlån er en svært gunstig ordning for de ansatte. Har du muligheten bør du absolutt benytte deg av det, særlig hvis du har dyr kredittkortgjeld. Lavere rente skal du lete lenge etter, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonomi DNB til Dinside.

Slik blir lånet skattefritt

GUNSTIG: Lån fra arbeidsgiver er svært gunstig om du ønsker å bli kvitt dyr kredittkortgjeld, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: DNB
GUNSTIG: Lån fra arbeidsgiver er svært gunstig om du ønsker å bli kvitt dyr kredittkortgjeld, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: DNB Vis mer


For at lånet fra arbeidsgiver skal være skattefritt, kan du ikke låne mer enn 3/5 av 1 G, det vil si av Folketrygdens grunnbeløp, som justeres 1. mai hvert år.

Dette utgjør per i dag 53.022 kroner. Dessuten har du maks 12 måneder på å betale tilbake lånet om du skal unngå skatt.

Låner du mer enn dette, kommer en såkalt normrente inn i bildet. Denne blir ifølge KPMG bestemt av Finansdepartementet, og er for tiden på 2,75 prosent.

Det du skatter av, er en eventuell rentefordel av det som overstiger beløpet på 53.022 kroner.

- Dersom lånet overstiger 53.022 kroner og/eller nedbetalingstiden på ett år, skattlegges man for fordelen ved lavere rente enn 2,75 prosent, forteller advokat Ann-Kristin Stene i KPMG til Dinside.

Hvor mye dette utgjør, skal komme frem i lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver, og føres i utgangspunktet opp automatisk i selvangivelsen. Skulle det ikke komme med, fører man det inn selv i post 2.1.1, ifølge seniorrådgiver Gudbrand Holen i Skatteetaten.

Rentefritt lån for disse ansatte

At det å være ansatt i staten kan være gunstig på flere måter, har Dinside tidligere slått fast. Blant annet er den statlige pensjonsordningen kjent for å være bedre enn pensjonen du får som ansatt i en privat bedrift.

Dessuten har statlig ansatte mulighet til å få boliglån gjennom Statens pensjonskasse, og tidligere i år var det forsatt 375.000 statlig ansatte som kan sikre seg lavere rente på boliglånet.

Staten er også en gunstig arbeidsgiver når det gjelder lån til arbeidstaker. Du kan ifølge Statens personalhåndbok for 2014 få utbetalt to brutto månedslønner på forskudd rentefritt, som tilbakebetales i løpet av 12 måneder - hvis du vil at lånet skal være skattefritt, eller maks i løpet av to år. Som nevnt tidligere må ikke de to månedslønnene overstige 53.022 om du vil unngå skatt på lånet.

Jobber du i det private og lurer på om du kan låne penger av din arbeidsgiver, avhenger dette av om det fins slike ordninger på din arbeidsplass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer