Derfor bør du holde deg unna personlighetstester på Facebook

Du vet ikke hva du går med på, og kan spre svindel videre, mener ekspert.

IKKE TEST DEG SELV: Folk hevder jevnlig at de har fått testet personligheten på Facebook. Men det er ikke en psykolog de har gått til. Potensielt har de gått til svindlere, som har fått med seg masse personlig informasjon.  Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
IKKE TEST DEG SELV: Folk hevder jevnlig at de har fått testet personligheten på Facebook. Men det er ikke en psykolog de har gått til. Potensielt har de gått til svindlere, som har fått med seg masse personlig informasjon. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

Av: Tom Heine NättHøgskolelektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi, og medforfatter av boka «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer». Hentet med tillatelse fra bloggen på Datasikkerhetsboka.no.

Daglig ser vi noen av våre kontakter på Facebook som deler resultatet av ulike tester.

Hvem ligner du mest på? Hvem er din beste venn? Hvilken karakter i TV-serien er du mest lik? Hva er dine beste egenskaper? Hvor gammel kommer du til å være når du dør?

Dette kan virke som uskyldig moro, og i de fleste tilfeller er det også det. Problemet er imidlertid at en stor del av disse testene er avhengig av å få tilgang til din personlige informasjon for å kunne gjøre «analysen».

La oss ta for oss denne testen fra nametests.com som skal finne ut hvem som er dine 20 viktigste venner. Vi vil med en gang gjøre en disclaimer; Vi har inget grunnlag for å tro eller påstå at nametests.com driver med noe ulovlig. De er kun benyttet da de er et kjent eksempel.

Som testen sier må man logge inn med sin Facebook-konto for å kunne finne resultatet. Klikker vi videre får vi opp dette skjermbildet:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer