Derfor bør du ikke bli hjemmefrue

Være hjemme med barna? Her er grunnene til hvorfor du ikke bør gjøre det.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg råder menn som vet hva de går til å finne seg ektefeller i Asia. Samfunnet vårt trenger reserverte og høflige kvinner som ser en verdi i å ta seg av hjemmet og holde familien samlet, sa Fremskrittspartiet Per Bjørnar Rødde, kommunepolitiker i Hitra til VG i forrige uke.

Dagens Næringsliv tok opp tråden og viser til at konene til høytlønte menn gjerne vil jobbe hjemme. Men slike valg får ikke bare konsekvenser for kvinnene, men får også konsekvenser for samfunnsøkonomien.

Fra lav til ingen lønn

Kvinner hadde i 2006 84,7 prosent av en mannslønn. En gjennomsnittlig kvinnemånedslønn var på 27.700 kroner, mens for menn var gjennomsnittslønna 32.700 kroner. Kvinners deltidsarbeid trekker kvinnesnittlønna ned. En undersøkelse viser at kvinner taper flere hundre tusen kroner på hjemme- og deltidsarbeid.

>>> SE TALLENE: Kvinner taper millioner på hjemmearbeid

Konsekvensen blir at kvinner er mer sårbare for økonomiske svingninger og i større grad er avhengige av å bli forsørget. Det er er risikabelt prosjekt å være økonomisk avhengig av andre.

Ingen formue

Penger og verdier er ikke alt. Men det betyr ikke at man ikke skal bo i egen bolig og ikke generere verdier. Norske menns bruttoformue er over dobbelt så stor som norske kvinners. 80 prosent av verdipapirene som er registrert i Verdipapirsentralen og 63 prosent av formuene som er registrert i ulike aksjefond besittes av menn. Som hjemmeværende opparbeider du deg ingen formue eller eiendom, og står ubeskyttet og dårlig utrustet overfor for økonomisk vind og vær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer