NRK-lisens 2018

Derfor bør du ikke vente med NRK-lisensen

Det er ekstra dyrt å vente med betaling av regninger fra staten, som NRK-lisensen. Se hva det faktisk koster deg.

HAR DU TV? Da forfaller TV-lisensen straks, nærmere bestemt 31. januar. Og det koster dyrt å vente med betalingen. Foto: NTB Scanpix
HAR DU TV? Da forfaller TV-lisensen straks, nærmere bestemt 31. januar. Og det koster dyrt å vente med betalingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK-lisensen blir justert opp hvert år, og nå er den første av to betalinger rett rundt hjørnet: 31. januar forfaller første terminbeløp av årets NRK-lisens, pålydende 1485,12 kroner - inkludert moms. Se også hvor mye NRK-lisensen faktisk har gått opp de siste ti årene.

Betaler du ikke i tide, kan det bli dyrt. Ikke minst hvis du venter lenge.

Så mye må du betale ekstra

Det er forskjellige forskrifter som avgjør hvor mye ekstra du må betale når en statlig regning går til forfall, og i 2018 er tilleggsavgiften for NRK-lisensen på 198,8 kroner per terminbeløp. Dette er 15 prosent av terminbeløpet - uten merverdiavgift.

Betaler du ikke lisens inkludert tilleggsavgiften, vil du få varsel om inkasso med betalingsfrist 23. april. På dette kravet blir det ikke lagt til ekstra gebyrer, forteller NRKs lisensavdeling.

Dersom du heller ikke betaler lisensen før 23. april, overføres kravet til Statens innkrevingssentral (SI). Det koster langt mer enn tilleggsavgiften:

- Da påløper det ytterligere 1.130 kroner i utgifter, forteller lisensavdelingen til Dinside.

Dermed vil altså terminbeløpet ha kommet opp i 2813,92 kroner totalt - nesten det dobbelte av det opprinnelige beløpet.

Kan trekke deg i lønn

Dessverre er det en del av oss som ikke får betalt NRK-lisensen i tide, og får overført kravene til Statens innkrevingssentral. Ved forfall i juli i fjor gjaldt dette 87.440 lisenskrav, som ble overført fra NRK, opplyser SI.

Men hva skjer videre nå lisenskravet ditt overføres til SI?

- Når SI mottar kravene fra NRK sendes det ut et varsel med 21 dager til forfall. Normalt mottar vi disse kravene i løpet av den første uka av mai, og forfall blir da rundt 1. juni, forteller informasjonssjef Aleksander Millang til Dinside.

Og hvis dette kravet heller ikke blir betalt ved forfall, går det til tvangsinnkreving.

- Kravene blir da berammet for lønns- eller trygdetrekk, eller eventuelt utlegg i konto, forteller Millang.

Her kan du lese mer om hvilke rettigheter Statens innkrevingssentral har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer