Derfor bør du koke de fryste bærene

Norovirus påvist i importerte, fryste bær.

KOKES? Fryste, importerte bær bør kokes i ett minutt før bruk, mener både svenske og norske matmyndigheter. Foto: BERIT B. NJARGA
KOKES? Fryste, importerte bær bør kokes i ett minutt før bruk, mener både svenske og norske matmyndigheter. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et utbrudd av magesyke forårsaket av norovirus i fryste bringebær, anbefaler det svenske Livsmedelverket at man koker fryste, importerte bringebær før man bruker dem.

Også det norske Mattilsynet anbefaler koking av frosne bær, og også andre bær enn bringebær.

Les også hvordan du oppbevarer friske bær, frukt og grønt

Her bør du være på vakt

Selv om det spesielt er importerte fryste bringebær som har vært knyttet til utbrudd forårsaket av norovirus, anbefaler Mattilsynet også koking av andre bær.

Ifølge det europeiske meldesystemet for helsefarlig mat og fôr (RASFF), skal det nemlig være påvist norovirus også i fryste blåbær, jordbær og bjørnebær fra ulike land, forteller Mattilsynet.

Norovirus skal være påvist i bær fra blant annet Serbia, Kina, Polen og Chile, men det kan lønne seg å koke alle importerte, fryste bær, forteller seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet til Dinside. - Norovirus er et svært vanlig virus, og kan smitte til bærene via forurenset vann eller fra personer og utstyr under høsting. Vil man være på den sikre siden, så er et godt råd å koke importerte fryste bær i ett minutt før de spises, sier Jensvoll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer