Pensjonssparing

Derfor bør du øremerke sparepenger til pensjon

Undersøkelse fra DNB viser at flere nordmenn skjønner at de må spare til pensjon, men ikke alle setter av penger kun til dette.

SELVDISIPLIN: Ved å øremerke penger til pensjon vil du redusere risikoen for at dine totale pensjoner ikke strekker til når du skal pensjonere deg, mener Kasper Gisholt, nettansvarlig for pensjon i Finansportalen. Illustrasjonsfoto: Olena Yakobchuk/Shutterstock/NTB Scanpix.
SELVDISIPLIN: Ved å øremerke penger til pensjon vil du redusere risikoen for at dine totale pensjoner ikke strekker til når du skal pensjonere deg, mener Kasper Gisholt, nettansvarlig for pensjon i Finansportalen. Illustrasjonsfoto: Olena Yakobchuk/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele 70 prosent sier at de sparer fast, men kun 13 prosent av disse sier at pengene kun skal brukes til pensjon. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for DNB.

– Dette viser at selv om vi vet så inderlig godt at vi burde spare til pensjonisttilværelsen, er vi ikke disiplinerte nok, sier pensjonsekspert Stian Revheim.

På veien kan det, imidlertid, komme mange fristelser: Ny bil, båt eller den lange reisen som du alltid har drømt om. Når pengene er tilgjengelige, blir det lett å tenke «jeg lever bare én gang» og bruke dem opp, ifølge ham.

– Øremerking virker disiplinerende

Det er viktig å sette seg inn i hva man faktisk kan forvente å få i pensjon, for hvis du har et konkret tall å planlegge ut fra, blir det enklere å se hvor mye du selv må stille med for at du får den økonomien du ønsker på dine eldre dager.

Derfor mener Revheim du bør øremerke pensjonssparingen din.

DNBs undersøkelse viser nemlig at kun 20 prosent av respondentene tror at pensjonen de får fra folketrygden og arbeidsgiver vil være tilstrekkelig den dagen de slutter å jobbe.

– Ved å øremerke penger til pensjon vil du redusere risikoen for at dine totale pensjoner ikke strekker til når du skal pensjonere deg, sier Kasper Gisholt, nettansvarlig for pensjon i Finansportalen.

IPS og ASK kan være lure valg

Han trekker blant annet fram relanserte individuelle pensjonssparing (IPS), som kan virke disiplinerende for pensjonssparere som ellers har lett for å falle for forbruksfristelser.

Men, ikke glem at penger som settes inn i IPS-ordningen tidligst kan tas ut fra du er 62 år og utbetales til du er minst 80 år, understreker Gisholt. På Finansportalen kan du også sjekke gebyrene for pensjonsspareløsningen.

Hvis du ikke vil binde deg til en konkret pensjonsspareløsning, kan du spare langsiktig til pensjon i et globalt indeksfond. Dette vil gi deg den beste avkastningen i forhold til risiko, og du kan realisere fondsandelene når du vil, forklarer Gisholt.

– Hvis sparehorisonten er lang, noe som er typisk for pensjonssparing, vil det beste ofte være å velge en aksjesparekonto (ASK). Da kan du gjøre uttak fra aksjesparekontoen underveis, og utsette skatten på gevinsten til etter at du har tatt ut hele det opprinnelige innskuddet, legger han til.

Ungdommen er pensjonsbevisst

Ifølge Gisholt har mange forbrukere pensjonssparing svirrende i bevisstheten, men det er ikke alle som har tatt konkrete grep foreløpig. For mange har det festet seg et bilde av at pensjon og sparing til pensjon er vanskelig, selv om dette ikke nødvendigvis er tilfellet.

Finansportalens årlige undersøkelser viser, derimot, at flere forbrukere kjenner til størrelsen på administrasjonsgebyrene på pensjonskapitalbevis, som de tror har sammenheng med gebyrsjekken fra januar 2017.

Fra undersøkelsen til DNB ser vi også at flere unge, hele 71 prosent, mener de selv må spare for å få en tilstrekkelig pensjon.

– Dagens unge har ikke de samme utsiktene til en gullkantet pensjon som det foreldregenerasjonen har hatt, forklarer pensjonsekspert Revheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer