Kredittsjekk

Derfor bør du være bevisst på egen kredittscore

Du bør kredittsjekke deg selv med jevne mellomrom, anbefaler analytiker i Experian.

FÅTT ET SLIKT BREV? Du får gjerne et såkalt gjenpartsbrev i posten om du har søkt nytt lån eller kredittkort, til og med om du har søkt ny jobb eller byttet strømleverandør. Les mer om hvordan andre og du kan kredittsjekke deg. Foto: Eilin Lindvoll
FÅTT ET SLIKT BREV? Du får gjerne et såkalt gjenpartsbrev i posten om du har søkt nytt lån eller kredittkort, til og med om du har søkt ny jobb eller byttet strømleverandør. Les mer om hvordan andre og du kan kredittsjekke deg. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I andre land er det langt vanligere å ha et bevisst forhold til egen kredittscore, men vi nordmenn har av en eller annen grunn liten formening om hva egen score er. Faktisk er mange totalt uvitende om hvorvidt de har betalingsanmerkninger eller ei, sier analytiker Martin Haraldseth i Experian til Dinside.

Dersom du har søkt om nytt boliglån eller kredittkort, vil du mest sannsynlig få et gjenpartsbrev i posten innen få dager. Du kan også bli kredittsjekket i forbindelse med jobbsøking.

Hver gang det blir foretatt kredittvurdering av en privatperson, blir det nemlig automatisk sendt ut et gjenpartsbrev til den som er vurdert. Brevet inneholder informasjon om hvem som har foretatt kredittvurderingen og kopi av opplysningene som er utlevert.

To typer kredittsjekk

Haraldseth forklarer at det hovedsakelig er to typer kredittvurderingsmodeller:

  • Generiske kredittsjekker er utviklet av kredittbyråene og er basert på informasjon som eksempelvis betalingsanmerkninger, alminnelig inntekt, skatt og formue oppgitt i de siste tre skatteligningene, utvikling av alminnelig inntekt over tid, alder, næringsinteresser og frivillige pantstillelser. Høy kredittscore indikerere lavere risiko, men ulike byråer har ulike scorekalibreringer - med andre ord kan en kredittscore på 400 ett sted indikere en helt annen risiko et annet sted.
  • I tillegg er det flere utstedere av kreditt som har egendefinerte kredittscoremodeller. Dette er långivere som har opparbeidet seg historikk over tid og dermed har mulighet til å utvikle kredittmodeller på data som er mer representativt for framtidige søk i sine spesifikke produkter. Modellene er gjerne utviklet på både tradisjonell kredittbyråinformasjon og eventuelle opplysninger långivere har tilgjengelig.

Slik sperrer du for kredittsjekk av deg

Det er lovregulert hvem som kan kredittsjekke deg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer