Telia og Telenor truer norsk nettnøytralitet

Derfor bør du være mot gratis musikkstrømming

KOMMENTAR: - Kundene vil ha det! sier Telia. Det er det dummeste argumentet vi vet om. 

BETENT SAK: Nettnøytralitet får ikke mye oppmerksomhet i norsk media. Men media er blant dem som kan bli skadelidende om de som gir nordmenn internett bestemmer hva som skal være gratis, og hva som skal koste. Her fra en demonstrasjon i Washington, hvor blant annet president Donald Trumps syn på nettnøytralitet er omstridt. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB Scanpix
BETENT SAK: Nettnøytralitet får ikke mye oppmerksomhet i norsk media. Men media er blant dem som kan bli skadelidende om de som gir nordmenn internett bestemmer hva som skal være gratis, og hva som skal koste. Her fra en demonstrasjon i Washington, hvor blant annet president Donald Trumps syn på nettnøytralitet er omstridt. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden internett kom inn i de norske hjem, har nettet vært fritt. Vi kunne besøke de nettsidene vi ville, få den samme hastigheten uansett og betale det samme for nyhetsartikler som kattevideoer.

Et slikt internett kalles et nøytralt internett. Men et slikt internett har vi ikke lenger.

Mange Telia- og Telenor-kunder kan nå strømme musikk fra enkelte tjenester uten å ta av datakvota – altså «gratis». Annen bruk, og andre musikktjenester enn de få som støttes, koster fortsatt like mye.

Et slikt internett kan kalles et unøytralt internett.

Og selv om alt som er gratis er gøy, bør du ikke applaudere slike tilbud. For nå står den norske nettnøytraliteten i fare, som er langt viktigere enn telefonregninger.

Nye regler, nye tjenester

Norsk telebransje møtte i dag myndighetene for å snakke sammen om nettnøytralitet, på Nasjonalt nettnøytralitetsforum 2017.

De hadde mye å prate om: Et felleseuropeisk lovverk om nettnøytralitet har trådd i kraft i Norge, og både Telia og Telenor er ute med fri musikkstrømming – såkalt nulltaksering. Det er neppe tilfeldig.

Nulltaksering var nemlig ikke tillatt i de særnorske reglene for nettnøytralitet. EU-reglene som har tatt over er løsere, og det er nå opp til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) om «gratis» nettbruk får fortsette i Norge.

- Målet er ikke å kverke innovasjonen. Målet er å sikre et nøytralt nett; at nettleverandørene ikke blir redaktører for hva jeg skal bruke nettet til, sa Nkom-direktør Torstein Olsen til en rekke mobiloperatører og nettilbydere på seminaret.

SAMLET BRANSJE: En haug dresskledde menn og en håndfull kvinner samlet seg på Nasjonalt nettnøytralitetsforum 2017 for å snakke om hvordan nordmenn skal være sikre på fri tilgang til internett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SAMLET BRANSJE: En haug dresskledde menn og en håndfull kvinner samlet seg på Nasjonalt nettnøytralitetsforum 2017 for å snakke om hvordan nordmenn skal være sikre på fri tilgang til internett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Operatør blir redaktør
Vi håper Nkom setter ned foten, slik de blant annet har gjort i Canada allerede. At Telenor og Telia får beskjed om at det ikke er lov å nulltaksere enkelte tjenester, men taksere andre.

For her er problemet:

  • Internett skal være en fri arena, hvor alle konkurrerer om oppmerksomhet og penger på like vilkår. Når Telia lar deg strømme musikk gratis fra blant annet Spotify, men ikke fra Apple Music, konkurrerer de to på vidt forskjellige vilkår.
  • Telia sier de skal inkludere flere etterhvert, og dermed nulltaksere en hel produktkategori. Dette anses som «snillere» enn å nulltaksere enkelttjenester.
  • Men hva definerer Telia som en musikktjeneste? Blir for eksempel podcaster inkludert? Mindre tjenester for lyd som Soundcloud? Radio? Youtube?
  • Telia tar altså på seg en redaktørrolle. De stiller seg mellom deg og innholdet, for å bestemme hva du må betale for og hva som skal være gratis – og dermed hva kundene trolig kommer til å bruke og ikke.

Dette er i beste fall skadende for innovasjonen – det internett er bygd opp av. I verste fall er det skadende for grunnleggende rettigheter samfunnet vårt er bygd opp av.

Handler om ytringsfrihet

- Er det på tide å løfte blikket opp fra den økonomiske analysen? spurte økonomiprofessor Øystein Foros ved NHH på seminaret.

Han løftet blikket helt opp til grunnlovens paragraf 100, som sier at myndighetene skal «legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale».

Nettnøytralitet handler nemlig om ytringsfrihet. Man ser konturene av problemet allerede med musikk – som i aller høyeste grad også er en ytring.

For hvem gidder å oppsøke uavhengig musikk på NRK Urørt og Bandcamp om Topp 20-musikken ligger gratis på Spotify? Hvem gidder å betale for politiske podcaster om hjernedød Tidal-musikk ikke koster en krone? Hvem vil høre på P2 om Admiral P spiller gratis på Beat?

Det er umulig å se for seg hvordan Telia skal nulltaksere musikkstrømming uten å diskriminere noen – kommersielt eller prinsipielt.

Men hei – ikke ta det fra meg, ta det fra en historisk, amerikansk president:

Barack Obama mener nøytraliteten må sikres. Vis mer Vis mer

Telias idiotiske argument

- Så hvorfor tillater vi nulltaksering? Fordi vi ønsker å gi kundene det kundene vil ha, sa advokat Henrik Larsen i Telia under seminaret.

Det er det eldste og dummeste argumentet i hele den kapitalistiske historien. Det er den type argument tobakksindustrien kan bruke for å forsvare produksjonen av livsfarlige produkter. «Kundene vil ha det!»

For hva blir det neste, Telia? Hvor går grensa deres?

Skal dere nulltaksere nettaviser, og selv bestemme hvorvidt Dinside.no er en nettavis eller et underholdningsprodukt? Skal dere gjøre som dere gjør i Sverige, og gi kundene fri bruk av enkelte sosiale medier, men sky mer omstridte tjenester som Reddit og 4chan?

Eller skal dere gjøre det vi betaler dere for å gjøre: Gi oss fri tilgang til internett, med samme fart, tilgang og pris på alt – uansett hva vi velger å bruke nettet til?

Gi oss fri data

Løsningen er enkel, og ble faktisk nevnt av flere på årets nettnøytralitetsforum: I stedet for å bygge murer, riv dem ned! Gi oss ubegrensa mobildata, slik vi har hatt det i årevis på bredbånd, og problemet løser seg selv.

Dette er trolig noen år fram i tid, så inntil videre må vi stole på at Nkom setter ned foten. Men de er fortsatt stumme som østers om hvordan regelverket blir her til lands. Et svar skal komme før sommeren.

Prosjektleder Tor-Einar Eriksen i TV 2 – som lever av å levere innhold på internett og derfor er sterkt i mot nulltaksering – avsluttet innlegget sitt slik:

- God sommer. Så håper jeg vi unngår et solid mageplask.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer