Derfor bør du vaske deg

Skitne hender koster samfunnet milliarder av kroner.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du noen ganger litt slapp med å sørge for en ordentlig håndvask? Du vil kanskje, og forhåpentligvis, endre på vanene dine etter å ha lest denne artikkelen.

Nye beregninger viser nemlig at økt bruk av vann og såpe er en av de beste investeringene helsevesenet kan gjøre, skriver danske Politiken.

- Gi en milliard, og få 17 milliarder tilbake, skriver avisen.

Håndvask redder liv
10 råd for god håndhygiene
Hvem har skitnest hender?

3000 dør hver år

Dette er nemlig summen av penger samfunnet kan få igjen ved å satse mer på forebyggelse av infeksjoner.

Det viser en ny analyse gjort av en av Danmarks fremste spesialister innen helseøkonomi, professor Kjeld Møller Pedersen ved Syddansk Universitet.

Han mener en av de beste måtene å oppnå denne store gevinsten på er gjennom bedre håndhygiene og god klinisk praksis, og at både sykehuspersonale og pasienter blir enda flinkere til å vaske hendene sine.

Ifølge Møller Pedersen dør i underkant av 3.000 pasienter hvert år på uforklarlig vis. Mye tyder på at rundt 40 prosent av disse dødsfallene kan unngås gjennom relativt enkle grep, som for eksempel bedre håndhygiene og god klinisk praksis.

- Her er det ikke bare menneskelige sorger å spare. Lager man en kost-nytte beregning
ser man at ved å bruke 200 millioner kroner hvert år over fem år kan man få en økonomisk gevinst på 17 milliarder kroner, sier han.

Et annet sted det er penger å spare er innen diabetes, mener han.

Les om diabetes på Lommelegen

Diabetes koster

Utviklingen av diabetes henger ofte sammen med en usunn livsstil. Men ifølge Møller Pedersen kan man spare mye ved å innføre en økt innsats, som tilsvarer anbefalingene danske Sundhedssstyrelsen skisserte i en rapport i 2003.

Da kan man tjene hele 3,2 milliarder kroner i året, ifølge Møller Pedersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer