Derfor bør du vaske deg

Skitne hender koster samfunnet milliarder av kroner.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du noen ganger litt slapp med å sørge for en ordentlig håndvask? Du vil kanskje, og forhåpentligvis, endre på vanene dine etter å ha lest denne artikkelen.

Nye beregninger viser nemlig at økt bruk av vann og såpe er en av de beste investeringene helsevesenet kan gjøre, skriver danske Politiken.

- Gi en milliard, og få 17 milliarder tilbake, skriver avisen.

Håndvask redder liv10 råd for god håndhygieneHvem har skitnest hender?

3000 dør hver år

Dette er nemlig summen av penger samfunnet kan få igjen ved å satse mer på forebyggelse av infeksjoner.

Det viser en ny analyse gjort av en av Danmarks fremste spesialister innen helseøkonomi, professor Kjeld Møller Pedersen ved Syddansk Universitet.

Han mener en av de beste måtene å oppnå denne store gevinsten på er gjennom bedre håndhygiene og god klinisk praksis, og at både sykehuspersonale og pasienter blir enda flinkere til å vaske hendene sine.

Ifølge Møller Pedersen dør i underkant av 3.000 pasienter hvert år på uforklarlig vis. Mye tyder på at rundt 40 prosent av disse dødsfallene kan unngås gjennom relativt enkle grep, som for eksempel bedre håndhygiene og god klinisk praksis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.