Derfor bruker de emballasje på frukt og grønt

Bedre holdbarhet, beskyttelse under frakt og mindre svinn er noen av begrunnelsene.

HOLDBARHET: Bedre holdbarhet er en av Bamas forklaringer på emballasjebruken. Foto: BERIT B. NJARGA
HOLDBARHET: Bedre holdbarhet er en av Bamas forklaringer på emballasjebruken. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med bakgrunn i den såkalte purre-saken som spredte seg i sosiale medier nylig, kunne DinSide nylig slå fast at frukt og grønt med emballasje koster langt mer enn de samme varene i løsvekt.

Men utgjør den ekstra plasten som er pakket rundt varene kun ekstra søppel, eller har den en reell funksjon?

Mindre svinn

Ifølge Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama, gjør bruken av emballasje at man bevarer fuktigheten, smaken og kvaliteten på produktet, samtidig som man beskytter mot skader og støt under transport.

- Frukt og grønt er ferskvarer og inneholder fra 75 – 95 prosent vann. Emballasje er mer enn plast og papp, den har forskjellige egenskaper avhengig av produktet som pakkes, sier Linnert til Dinside, og legger til at emballasjen også bidrar til at svinnet reduseres ved at man i dag spiser mer av produktene som produseres.

Framtiden i våre hender bekrefter at det blir mindre matsvinn takket være bruken av emballasje.

- Emballasje vil ofte føre til mindre matsvinn, samtidig som det gjerne blir brukt for å hindre skader under transport, til pynt, og som en unnskyldning for å øke prisen. Ofte vil det være snakk om en kombinasjon av disse, sier Christoffer Ringnes Klyve, leder for klima- og miljøavdelingen.

Du kan spare 10.000 kroner på å kaste mindre mat

Linnert forteller videre at all emballasje som benyttes på produktene de kjøper inn, er miljøvennlig og gjenvinnbar. Samtidig skal de for en tid tilbake satt i gang en målrettet prosess for å finne frem til enda bedre, rimeligere og mer miljøvennlige emballasjeløsninger.

Hindrer uttørring

Ifølge Hanne Larsen ved Nofima er emballasjen som brukes til frukt og grønt blant annet laget av polyetylen og polypropylen. Dette er billige plastmaterialer med god vanndampbarriere, som hindrer uttørring. De fleste plasttypene er også perforert med synlige store hull, eller usynlige bittesmå hull.

- Dette er for at frukt og grønnsakene skal puste, og unngå at de kveles inne i pakningen, sier Larsen.

Dessuten er det viktig med god sveis på pakningene for at den skal holde på fuktigheten.

Øker holdbarheten

Samtidig er det verdt å merke seg at noen typer frukt og grønt er mer avhengig av emballasje enn andre.

- Produkter som nypoteter, gulrot, agurk, kålrot med tynt/lite skall er utsatt for uttørking, særlig når de blir liggende ved romtemperatur i butikk eller hjemme, sier Larsen til DinSide.

Generelt har frukt og grønnsaker med tykt skall, som epler, plommer, avocado, appelsin, ananas, en fuktbeskyttelse i skallet og må ligge en god stund før du ser tydelig uttørking, forteller Larsen videre.

Altså vil en del frukt og grønt med tykt skall kunne holde seg om du kjøper den i løsvekt.

Vær også obs på at riktig temperatur ved lagring gir bedre holdbarhet.

- Generelt vil uttørking gå mye raskere ved romtemperatur, påpeker Larsen.

Slik rengjør du frukt og grønt

Blant annet var det langt dyrere å kjøpe ingefær i emballasje enn i løsvekt, da Dinside sjekket prisene. Foto: BERIT B. NJARGA
Blant annet var det langt dyrere å kjøpe ingefær i emballasje enn i løsvekt, da Dinside sjekket prisene. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Lite utvalg i løsvekt

Da DinSide tok runden i dagligvarebutikkene denne uken, var opplevelsen at en rekke sorter frukt og grønnsaker kun var å få tak i ferdig innpakket, gjerne i to lag emballasje. Dette gjaldt blant annet grønnsaker som pastinakk og persillerot, og en rekke sorter tomater og epler.

Hanne Linnert i Bama forklarer dette med at eksempelvis pastinakk og persillerot er små produktgrupper med lav omløpshastighet som har et relativt stort svinn. Her vil emballasjen hindre uttørring og forlenge holdbarheten, smaken og kvaliteten på produktet.

Når det gjelder bruken av emballasje på epler og tomater, er et av målene også å kunne skille mellom produktene.

- Det er en praktisk utfordring å skille mellom sorter, farge, kvaliteter og riktige priser når produktet skal gjennom kassepunktet. Her fungerer emballasjen som et viktig virkemiddel i forhold til å kunne tilby forbrukerne et stort mangfold, sier Linnert.

Butikkene bestemmer utvalget

Når det gjelder utvalget i butikkene, pakker BAMA i liten grad produkter selv, men kjøper de ferdigemballerte produktene direkte fra produsent eller leverandør.

- Det er fortsatt den enkelte butikkkjede som fastsetter sortimentet de ønsker å tilby sine kunder, sier Linnert, og legger til at det rent praktisk er det vanskelig for våre kunder å håndtere all frukt og grønt i både løs og pakket variant.

Les også: Samme matvare, men du får forskjellig innhold

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer