– Derfor døde DNBs mobilbetaling Valyou

- Man kan ikke se bort fra iPhone. Det går ikke.

ENTUSIAST: Jes Rasmussen i Eurocard elsker å betale med mobilen, men innser at han er ganske alene. Få kunder vil skrike etter denne muligheten, tror han, og mobilbetaling må derfor by på mer enn et alternativ til bankkortet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ENTUSIAST: Jes Rasmussen i Eurocard elsker å betale med mobilen, men innser at han er ganske alene. Få kunder vil skrike etter denne muligheten, tror han, og mobilbetaling må derfor by på mer enn et alternativ til bankkortet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2013 lanserte DNB sammen med Telenor mobilbetalingstjenesten Valyou. Med den skulle kundene kunne bytte ut bankkortet med mobiltelefonen.

Dinside fortalte videre hvor få nordmenn som i det hele tatt kunne bruke tjenesten, på grunn av alle kravene. Vi fortalte hvorfor matbutikkene ikke ville tillate mobilbetaling. Hvordan SIFO ikke trodde på mobilbetaling før 2020. Og hvordan Valyou i praksis bare var «et artig partytriks».

1. desember i år er det slutt for godt. Valyou legges ned, og Norges største bank sammen med Norges største mobiloperatør gir opp mobilbetaling for denne gang.

«Bakgrunnen for beslutningen er at man ikke har fått den ønskede veksten i kundeopptak, og at utrullingstakten av nye terminaler i butikkene har vært for lav. Det har heller ikke lykkes å engasjere det nødvendige antallet banker og mobiloperatører i løsningen» skriver Valyou på sine nettsider.

Hvorfor gikk det så galt, og betyr det slutten for mobilbetaling i Norge?

LES OGSÅ: Slik gikk det da Dinside reiste Oslo rundt for å betale med mobilen

Hadde mange problemer

- Det er først og fremst veldig trist for de som jobbet der, sier Jes Rasmussen til Dinside.

SLUTT: Valyou er allerede over, da ingen nye kunder får registrert seg. Fra 1. desember vil ingen av dagens kunder lenger kunne betale med mobilen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLUTT: Valyou er allerede over, da ingen nye kunder får registrert seg. Fra 1. desember vil ingen av dagens kunder lenger kunne betale med mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Dansken er seniorrådgiver i Eurocard, og jobber med mobil- og nettbetaling dagen lang rundt om i Norden. Han har ikke ett enkelt svar på hvorfor Valyou ikke overlevde den norske vinteren, men nevner blant annet:

  • Valyou kunne ikke brukes med iPhone. - Man kan ikke se bort fra iPhone. Det går ikke, sier Rasmussen.
  • Apple og Samsung har begge sine egne løsninger. - Jeg tror DNB skjønte at folk da ikke vil velge Valyou, sier Rasmussen.
  • Valyou var tidlig ute. - For tidlig ute, tror Rasmussen.
  • Kundene kunne bare betale i et fåtall butikker. - Når man må gå inn på nett og se hvor man får brukt tjenesten, da har man spilt fallitt, sier Rasmussen.
  • Terskelen var for høy. Hadde du ikke riktig mobiloperatør, telefon og bank, kunne du bare glemme Valyou. Dessuten måtte du bestille et eget SIM-kort.
  • Valyou handlet mest om selve betalingen. - Folk går ikke i butikken for å betale. Det er bare en liten del av opplevelsen, sier Rasmussen.
LES OGSÅ: Forsker mener bankkort fungerer for bra for mobilbetaling

KLOKKEBETALING: I USA kan du betale med Apples smartklokke og Apple pay, noe Rasmussen demonstrerer for oss her. Han tror vi snart kan betale med langt flere dingser, og allerede er det blant annet betalingsringer på vei ut i markedet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KLOKKEBETALING: I USA kan du betale med Apples smartklokke og Apple pay, noe Rasmussen demonstrerer for oss her. Han tror vi snart kan betale med langt flere dingser, og allerede er det blant annet betalingsringer på vei ut i markedet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Naturlig utvikling

Men selv om slaget til Valyou ble tapt, tror Jes Rasmussen i Eurocard at krigen om mobilbetaling så vidt har begynt.

- Det er så mye som skjer nå, at jeg har klokkertro på dette. Mobilbetaling kommer til Norge. Og i 2016 kommer en av de store hit, uten at jeg vet om Apple Pay, Samsung Pay eller Android Pay blir først ute, sier Rasmussen til Dinside.

IKKE RASKERE: Mobilbetaling er kanskje gøyere, men neppe raskere enn å dra kortet. Rasmussen tror dette bidrar til å dempe begeistringen, til tross for at svært mange betalingsterminaler allerede akseptererer alle typer NFC-betalinger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE RASKERE: Mobilbetaling er kanskje gøyere, men neppe raskere enn å dra kortet. Rasmussen tror dette bidrar til å dempe begeistringen, til tross for at svært mange betalingsterminaler allerede akseptererer alle typer NFC-betalinger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


I hans øyne er mobilbetaling en helt naturlig forlengelse av mobilen, som du i dag bruker til det meste allerede. Men akkurat det å sveipe mobilen i stedet for bankkortet, er ikke det som gjør han mest begeistret. Og han tror heller ikke det er det som kommer til å få deg interessert, så smertefritt som kortbetalinger fungerer i Norge.

LES OGSÅ: Slik var alle kravene du måtte innfri for å bruke Valyou

Slutt på bankkort

Framtida Rasmussen ønsker seg er helt uten bankkort; han tror sin 12 år gamle sønn tilhører den siste generasjonen som bruker plastklumpene.

Løsningen kalles «tokenization», som er et fancy ord på en type kryptering blant annet Apple Pay bruker. Det handler om å erstatte sensitiv informasjon, som kortnumre, med informasjon som for alle andre enn deg er verdiløs.

I praksis: Registrere bankkortet én gang, og bruke det mange steder uten å skrive inn lange kortnumre og CVC-koder hver gang. Det blir dessuten meningløst å stjele mobil og bankkort, da det ikke lenger er tallrekker som autentiserer et kjøp, men for eksempel et fingeravtrykk.

- Bankkort ble ikke designet til netthandel, som Rasmussen sier.

LES OGSÅ: Reagerer sterkt på vilkårene for å bruke betalingsappen MobilePay

Er du interessert i å bytte ut bankkortet med mobilen?

(Avsluttet)
Bare om det fungerer smertefritt(50%) 1776
Uten tvil!(26%) 936
Nei, ikke snakk om(24%) 872
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Forbasket rot»

Med bankkortet og mobilen din smeltet sammen, er det å betale i butikken bare ett bruksområde. Mye av det andre bruker du trolig allerede; billettbetaling, kollektivtransport, musikk, filmer, netthandel og vennebetalinger. Men med løsningene Rasmussen heier på kan dette bli langt enklere.

For mobilbetaling er i dag et sammensurium av apper og tjenester, hvor du for eksempel kan velge mellom Vipps, mCash, MobilePay og Snapcash for å ta betalt for en vaffel på loppemarked.

- Det er et forbasket rot, smiler Rasmussen i Eurocard, og tar en slurk av kaffen Dinside betalte med bankkortet vårt.

- Jeg tror ikke de norske bankene har noen tradisjon for å jobbe sammen.

LES OGSÅ: Hva er best av Vipps, mCash eller MobilePay?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer