Derfor elsker vi sjokolade

Kjærlighet ved første blikk.

En lang kjemisk prosess i hjernen gjør det vanskelig å motstå sjokolade.  Foto: colourbox.com
En lang kjemisk prosess i hjernen gjør det vanskelig å motstå sjokolade. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang vi spiser skjer det en kjedereaksjon i hjernen i løpet av få sekunder. Og sjokolade etterlater seg spor i flere deler av hjernen.

Opplevelsen av denne godsaken starter nemlig med en filmsnurr i bakhodet, og ender til slutt med at hjernen sender ut det tilfredstillende hormonet dopamin.

Ifølge lektor i sanseforskning ved Københavns Universitet, Per Møller, styres vår nytelse av sjokolade av en rekke hjerneimpulser. Og det starter i det øyeblikket vi ser den.

Les også: Demp smerter med sjokolade

1. En visualisering av sjokoladen gjør at et "bilde" av den sendes til et et "filmlerret" som sitter i bakhodet. Der vil bildet surre og gå nærmest som en reklamefilm, og forventninger til smaken av sjokoladen bygger seg opp.

2. Ikke sjelden knytter det seg en eller flere gode assosiasjoner til sjokoladen. Man tenker kanskje på hyggelig samvær med familie og venner, eller på hvordan man pleier å nyte en sjokolade til kaffen.

Disse assosiasjonene genererer ytterligere aktivitet i hjernen, primært i området som ligger like bak ørene.

Les også: Sliter du med søthunger? Les ekspertens råd her

3. Når du først kan lukte sjokoladen blir det aktivitet i området knyttet til luktesansen. Dette området ligger mellom øyekroken og til starten av tinningen.

4. Sjokoladen ligger endelig i munnen, og smakssansen tar over. Den sitter dypt inne i hjernestammen, rettet mot området som styrer luktesansen. Sansene stimuleres i takt med hverandre, og du husker fra tidligere hvor godt du liker denne smaken.

5. Totalopplevelsen av synet, lukten og smaken samler seg i en voldsom aktivitet i området cortex, som ligger like under pannen.

6. I løpet av et sekund skilles hormonet dopamin ut, fra det såkalte belønningsområdet i hjernen. Dette ligger i samme område som luktesansen, bak pannebenet, og omtrent like mellom hårfestet og øyenbrynene.

Les også: Disse sjokoladene bør du spise

En stor strøm av dopaminer sendes ut, og sørger for en følelse av tilfredshet.

Følelsen kan vedvare i timesvis dersom man har inntatt et stort, velsmakende måltid, men når det gjelder sjokolade knyttes følelsen først og fremst til det øyeblikket man har hatt den i munnen.

Kilde: politiken.dk

Artikkelen ble publisert på DinSide.no første gang 16. september 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer