Derfor elsker vi sjokolade

Kjærlighet ved første blikk.

En lang kjemisk prosess i hjernen gjør det vanskelig å motstå sjokolade.  Foto: colourbox.com
En lang kjemisk prosess i hjernen gjør det vanskelig å motstå sjokolade. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang vi spiser skjer det en kjedereaksjon i hjernen i løpet av få sekunder. Og sjokolade etterlater seg spor i flere deler av hjernen.

Opplevelsen av denne godsaken starter nemlig med en filmsnurr i bakhodet, og ender til slutt med at hjernen sender ut det tilfredstillende hormonet dopamin.

Ifølge lektor i sanseforskning ved Københavns Universitet, Per Møller, styres vår nytelse av sjokolade av en rekke hjerneimpulser. Og det starter i det øyeblikket vi ser den.

Les også: Demp smerter med sjokolade

1. En visualisering av sjokoladen gjør at et "bilde" av den sendes til et et "filmlerret" som sitter i bakhodet. Der vil bildet surre og gå nærmest som en reklamefilm, og forventninger til smaken av sjokoladen bygger seg opp.

2. Ikke sjelden knytter det seg en eller flere gode assosiasjoner til sjokoladen. Man tenker kanskje på hyggelig samvær med familie og venner, eller på hvordan man pleier å nyte en sjokolade til kaffen.

Disse assosiasjonene genererer ytterligere aktivitet i hjernen, primært i området som ligger like bak ørene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer