Emballasje:

Derfor er den i fiskepakken

Hvorfor er den lille bløte posen i bunnen av fiskeformen, hva gjør den der, hva heter den - og kan du legge den i ovnen? Her får du svar på alt du lurer på om den rare pakken.

NØDVENDIG: Absorberen er fullstendig ufarlig for produktet, tilsetter ikke smak og er nødvendig for å ivareta kvaliteten. Foto: Kirsti Østvang
NØDVENDIG: Absorberen er fullstendig ufarlig for produktet, tilsetter ikke smak og er nødvendig for å ivareta kvaliteten. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen er i aluminium, noen er i plast - men funksjonen er de samme: I bunnen av pakker med fersk fisk finner vi gjerne en liten pakke, eller pose - eller «fiskesnus», som en bekjent ynder å kalle den.

Det heter det ikke, dette er en «absorbent», ifølge Aina Valland, kommunikasjonssjef i Lerøy.

- Alle ferske produkter vil ha noe væsketap etter at de er pakket. Dette er en helt naturlig prosess og pakkene inneholder derfor en absorbent som trekker til seg denne væsken.

Absorbenten skal være helt harmløs og inneholder cellulose.

Ufarlig

- Funksjonen dens er å absorbere naturlig væskeslipp fra fisken, for å ivareta holdbarheten, forklarer kategori- og innkjøpsdirektør, Line Aarnes i Rema 1000.

Posten er fullstendig ufarlig for produktet, tilsetter ikke smak og er nødvendig for å ivareta den gode kvaliteten, forklarer hun videre.

Vet du egentlig hvor mye vann som må til for å slukke en engangsgrill? Det er nok mer enn du tror. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Fjerne eller ikke fjerne?

- Lerøy bruker to ulike typer absorbenter avhengig av tiltenkt bruk for produktet. Dersom produktet pakkes i aluminiumsskåler som er ment å kunne stekes i ovnen, bruker vi varmebestandige aluminiumsabsorbenter, sier Valland.

De anbefaler å fjerne den, siden den trekker til seg fuktighet du kanskje heller vil ha i skåla, men den skal tåle både steking og grilling.

Også Aarnes i Rema 1000 mener det er optimalt å fjerne posen før steking, men strengt tatt er det ikke nødvendig.

Er du i tvil, er det likevel enkelt å finne ut av: Alle produkter med absorbenter i, skal merkes med om den kan varmes opp eller ikke.

- Dersom produktet kommer i emballasje som ikke er ment for varmebehandling, bruker vi absorbenter laget av et annet materiale enn aluminium, legger Valland til.

Trekker til seg maten din

Når du kjøper mat, betaler du for en viss mengde eller vekt - fisk selges på vekt. Som Valland nevner over, slipper fisk naturlig noe væske, og det er denne absorbenten i fiskepakken skal fange opp.

Dette er verdt å ta med seg, dersom du synes fisken du tar ut av pakken er litt vel lett.

Det er likevel strenge regler for hvor mye slingringsmonn produsentene har for vekt:

  • Innholdet i et parti skal i gjennomsnitt være minst det som er angitt på pakningen.
  • Høyst 2,5 prosent av enhetene i et parti kan ha et større negativt avvik enn det som er angitt i tabellen under.
  • Ingen enkeltpakninger skal ha et negativt avvik større enn to ganger det som er angitt i tabellen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer