Pensjon

Derfor er det et «pensjonsgap» mellom kvinner og menn

Kjønnsforskjellene i pensjon fortsetter å utmerke seg, men mye tyder på at et generasjonsskifte er på vei.

LITE TILLEGG: Pensjonistenes tillegg kompenserer ikke for prisøkningen, sier Torbjørn Røe Isaksen. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2020 er det fortsatt slik at kvinner stort sett jobber mer deltid, tjener mindre og ikke sparer like mye i fond som menn. Dette gir naturlig nok utslag i pensjonsutbetalingen.

I tillegg lever kvinner i snitt lengre enn menn, som for så vidt gjør det enda viktigere at kvinner tar ansvar for egen pensjonssparing - og da snakker vi altså om sparing utover folketrygden og tjenestepensjon.

- Selv med dagens likelønn, ville menn «tjent» 43 milliarder mer enn kvinner - nettopp fordi menn sparer i spareformer som historisk har gitt bedre avkastning, sier personmarkedsleder Ingjerd Blekeli Spiten i DNB til Dinside.

Her er «pensjonsgapet»

Sammen med Menon Economics har DNB gjennomført en omfattende undersøkelse om pensjon og tilhørende kjønnsforskjeller. Tallene baserer seg på offentlig data fra Statistisk sentralbyrå (SSB), Verdipapirfondenes forening (VFF), Skatteetaten og DNB.

Funnene viser følgende:

  • Menn får utbetalt 28 prosent mer i pensjon fra folketrygd og arbeidsgiver enn kvinner - menns gjennomsnittlige årlige utbetaling fra folketrygd og tjenestepensjon er 349.000 kroner mot kvinnene med sine 272.100 kroner i utbetaling. Forskjellene er størst for ansatte i privat sektor.
  • Hele 86 prosent av minstepensjonistene er kvinner.
  • Heltidsarbeidende menn tjener i snitt 52.320 kroner og kvinner 46.520 kroner i måneden. Selv om avstanden i dag er mindre enn tidligere, tjener ei kvinne i heltidsstilling fortsatt kun 89 prosent av hva en mann gjør per måned. Tar vi utgangspunkt i arbeidsstyrken, finner vi at nær dobbelt så mange kvinner som menn er deltidsarbeidende.
  • I en fersk befolkningsmåling oppgir 50 prosent av menn og 39 prosent kvinner at de sparer til pensjon utover opptjening i folketrygd og tjenestepensjon.
  • Drøyt 127.000 nordmenn har til nå åpnet IPS-konto, og offentlig statistikk viser at nordmenn har spart totalt seks milliarder i denne spareformen. Av dette har menn spart 3,5 milliarder og kvinner 2,5 milliarder.
  • Når det gjelder fast fondssparing, sparer menn 2,3 milliarder mer i fond enn kvinner. Kapitalinntekt defineres som avkastning på finansiell sparing og er et resultat de spareformer vi velger og den avkastningen de gir. Fersk statistikk fra SSB viser at menn mottok 63 milliarder og kvinner 20 milliarder kroner i kapitalinntekt i fjor - altså en forskjell på 43 milliarder i mennenes favør.

Generasjonsskifte, men ingen «quick fix»

Professor Axel West Pedersen ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA og OsloMet peker på faktumet at kvinner i gjennomsnitt lever lengre enn menn, også bidrar litt når vi ser på de som jobber i privat sektor, fordi private tjenestepensjonsordninger ofte bare gir utbetalinger over et begrenset antall år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer