Derfor er det full moms på legemidler, bind og tamponger

Bind, tamponger og legemidler er blant varene som verken kan tygges, suges eller svelges. Derfor må du betale full merverdiavgift.

FULL MOMS PÅ LEGEMIDLER, BIND OG TAMPONGER: Mens det er 15 prosent moms på tyggis og drops, må du betale 25 prosent moms på nødvendigheter som legemidler, bind og tamponger. Apotekforeningen opplever at det ikke er noen politisk vilje for å gjøre noe med det. Foto: KRISTIN SØRDAL
FULL MOMS PÅ LEGEMIDLER, BIND OG TAMPONGER: Mens det er 15 prosent moms på tyggis og drops, må du betale 25 prosent moms på nødvendigheter som legemidler, bind og tamponger. Apotekforeningen opplever at det ikke er noen politisk vilje for å gjøre noe med det. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Deler av artikkelen ble første gang publisert 8. mars 2016. Den er hentet frem fra arkivet og oppdatert 8. mars 2018)

Norge har vi tre momsklasser: Det er den generelle satsen på 25 prosent, satsen på næringsmidler på 15 prosent, og den reduserte merverdiavgiftssatsen på 12 prosent.

Dette innebærer at det er 15 prosent på mat og annet spiselig, inkludert pastiller, tyggegummi og helsekostpreparater, mens det er 25 prosent på nødvendigheter som legemidler, bind og tamponger.

Saksøkte staten - fikk medhold

Ifølge den amerikanske forbrukeravisen Consumerist, gikk en gruppe kvinner i 2016 til sak mot staten New York fordi staten krever inn salgsskatt på sanitærartikler som bind og tamponger.

Gruppen argumenterte med at det i New York for øvrig ikke er salgsskatt på andre legemidler, inkludert medisiner, bleier, inkontinensbind og annet, og de hevder beskatningen dermed var kjønnsdiskriminerende.

De vant fram, og fra 1. september 2016 ble det ulovlig å kreve salgsskatt for tamponger, bind og kvinnelige sanitærartikler i staten New York.

Ifølge Consumerist bruker en gjennomsnittlig kvinne minst 70 dollar i året (tilsvarende 600 norske kroner) på bind og tamponger, som ga staten New York en inntekt på 14 millioner dollar hvert år (120,3 millioner norske kroner).

«15 prosent på alt som kan tygges, suges eller svelges»

I Norge er det imidlertid full merverdiavgiftssats på legemidler.
Ifølge Apotekforeningen er alt salg av legemidler, både reseptpliktig og reseptfritt, pålagt full merverdiavgift på 25 prosent. For næringsmidler er det 15 prosent merverdiavgift.

«Næringsmidler omfatter praktisk talt alle varer som kan tygges, suges eller svelges av mennesker, med unntak av legemidler,» skriver Apotekforeningen på sine nettsider.

De skriver videre at helsekostpreparater, vitamin/mineralpreparater som ikke er godkjent som legemidler, tran, vingjær, krydder, konserveringsmidler og andre tilsetningsstoffer til mat, som skal spises, brukes til te osv., tyggegummi og drops/pastiller/halstabletter, selges i apotek og andre steder med 15 prosent merverdiavgift.

Du må altså betale 25 prosent moms på livsviktige legemidler, og også på hygiene- og sanitærartikler, som eksempelvis bind og tamponger, mens det er kun 15 prosent moms på drops, tyggis og helsekostpreparater.

Hva mener du om at det er 25 prosent moms på legemidler og nødvendige sanitærartikler - mens det er 15 prosent på varer som helsekostpreparater og drops? Stem i avstemmingen til høyre, eller si din mening i debatten nedenfor.

- Ingen løsning å utvide avgrensningen

Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet har tidligere uttalt til Dinside at hovedregelen er at det skal beregnes merverdiavgift med 25 prosent på alle varer og tjenester, og at næringsmidler ilegges redusert sats med 15 prosent.

Den reduserte satsen på næringsmidler ble innført 1. juli 2001, da var den på 12 prosent. Men den er altså blitt justert flere ganger - og er nå på 15 prosent.

Neste har uttalt til Dinside at den reduserte satsen må avgrenses både mot andre varer som skal ilegges 25 prosent merverdiavgift og serveringstjenester.

Nærmere regler er fastsatt i Merverdiavgiftsforskriftens kapittel 5.

Moms på næringsmidler

I Stortingets merverdiavgiftsvedtak for 2001 ble det bestemt at det fra og med 1. juli 2001 skulle betales merverdiavgift med en lavere sats ved omsetning mv. av næringsmidler. Satsen var opprinnelig på 12 %, som på det tidspunktet utgjorde en halvdel av daværende ordinær merverdiavgiftssats på 24 %. Formålet med den reduserte satsen for næringsmidler var å styrke lavinntektshusholdninger og barnefamilienes økonomi (utjevning), og å redusere forskjellen i matvarepriser i forhold til våre naboland (reduksjon av grensehandel).

Den reduserte satsen for næringsmidler har vært endret flere ganger. Siden 1. januar 2012 har avgiftssatsen vært 15 %.
(Kilde: Merverdiavgiftshåndboken)

På spørsmål hvorfor det er slik at det er 15 prosent merverdiavgift på eksempelvis helsekostpreparater, krydder, tyggis og drops, mens det er 25 prosent på livsnødvendige legemidler og sanitærartikler som for eksempel kvinner er avhengige av gjennom et helt liv, kommenterte Næsje følgende til Dinside i 2016:

- Merverdiavgiften er en generell avgift på forbruk av varer og tjenester og en viktig inntektskilde for staten. Dette tilsier at fritak og reduserte satser begrenses og at andre hensyn, for eksempel helse og miljø med videre, ivaretas ved andre virkemidler enn via avgiftssystemet. En eventuell utvidelse av området for den reduserte satsen vil ikke innebære at avgrensningsproblemene forsvinner, kun at de forskyves.

Legemidler på blå resept kommer inn under egenandelstaket for frikort.

- Ikke politisk interesse å gjøre noe med det!

Oddbjørn Tysnes, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, uttalte i 2016 til Dinside at det ikke virker som om det er noen interesse for å gjøre noe med merverdiavgiftssatsene på legemidler:

- Merverdiavgiftssatsene på legemidler og helsekostprodukter er konsekvenser av de generelle mva-reglene. Isolert sett kan det se merkelig ut at legemidler har høyere mva-sats enn kostholdsprodukter. Men vi opplever at dette er fastlåst og en konsekvens av mva-reglene, og noe det ikke er noen politisk interesse for å gjøre noe med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer