Derfor er du avhengig av røyk

Det er ikke fordi du har svakere vilje enn andre.

NYTTIGE FUNN: - Røyking er usunt for alle. For noen er det enda verre, og disse funnene styrker muligheten vår til å finne ut hvem de personene, sier forsker. Foto: colourbox.com
NYTTIGE FUNN: - Røyking er usunt for alle. For noen er det enda verre, og disse funnene styrker muligheten vår til å finne ut hvem de personene, sier forsker. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2009 røykte 21 prosent av alle nordmenn mellom 16 og 74 år daglig. Det samme gjaldt 17 prosent av unge i alderen 16-24 år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Nikotin er et giftig og avhengighetsskapende stoff som finnes i tobakk. Ifølge Helsedirektoratet vil avhengigheten variere forskjellig fra person til person, men de fleste som røyker har en blanding av sosial, psykisk og fysisk avhengighet av røyk.

Og nå har forskerne kanskje funnet forklaringen til dette: Det ligger i genene.

Her ligger problemet

Forskere har identifisert tre genetiske mutasjoner som gjør at en person vil røyke flere sigaretter per dag.

Den nye forskningen tar utgangspunkt i informasjon om 140 000 personer, og bekrefter tidligere studiefunn som viser at en vanlig forandring i en genetisk kode gjør at du blir lettere avhengig av nikotin og dermed er mer utsatt for lungekreft.

De nye studiefunnene er publisert i tidsskriftet Nature Genetics.

LES OGSÅ: Den enkleste veien til røykeslutt

Jo flere mutasjoner, jo større sigarettforbruk

Hos røykere var det slik at jo flere av disse genene som ble funnet, jo flere sigaretter røykte de daglig. Hvert ekstra gen tilsvarte omkring en halv sigarett per dag.

Forskerne så også at røykerne hadde ti prosent økt risiko for lungekreft. Men det er usikkert om genvariantene bare gjør at du vil røyke mer, og om de virkelig øker risikoen for lungekreft.

- Røyking er usunt for alle. For noen er det enda verre , og disse funnene styrker muligheten vår til å finne ut hvem de personene er, sier Dr. Kari Stefansson, formann i det islandske bioteknologiselskapet deCODE og en av forskerne bak studien.

LES OGSÅ: 81 grunner til å stumpe røyken

Avgjør om du klarer å slutte

Genvariantene som forskerne har oppdaget vil ikke påvirke om noen vil begynne å røyke eller ikke. Men hvis du begynner å røyke og har denne genvarianten, vil du røyke mer, og det kan bli vanskeligere å stumpe røyken, uttaler Stefansson til Abc.net.

LES OGSÅ: Hvilken røyker er du? Det kan lønne seg å finne ut

Røyking er en sykdom=medisiner er løsningen?

Men hva betyr dette egentlig for de som er avhengig av røyk?

- Når man finner varianter i gener som kan påvirke sykdom, vil det alltid gi en mulighet for å lage medisiner som rettes mot dette. Så det er mulig, men det studien først og fremst viser er at selv nikotinavhengighet ligger i genene, sier Stefansson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer