Derfor er far viktig

Se fordelene med å ha en stabil farsfigur i oppveksten.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vår detaljerte oversikt over 20 års utvikling viser at barn har stor nytte av et aktivt og regelmessig forhold til en farsfigur.


Barn oppfører seg bedre, lærer mer og tilpasser seg lettere med en farsfigur i oppveksten, viser en omfattende svensk undersøkelse.

Et godt forhold til far i oppveksten kan bære frukter langt inn i voksen alder, ifølge svenske forskere. De har sammenfattet 24 studier av barn og unge som er utført i tiden mellom 1987 og 2007, og konklusjonen er klar:

- Vår detaljerte oversikt over 20 års utvikling viser at barn har stor nytte av et aktivt og regelmessig forhold til en farsfigur, sier professor Anna Sarkadi fra avdelingen for kvinners og barns helse ved Uppsala universitet til avisen Daily Mail.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Mindre risiko for å begynne å røyke og å komme i trøbbel med politiet, bedre karakterer og høyere utdanning, samt gode vennskap med begge kjønn er blant gevinstene man kan høste av å ha hatt en stabil farsfigur i barneårene, mener forskerne.

Les også: Færre øl på far før fødsel

- Best med både mor og far

Studiene viser også at kvinner som i 16-årsalderen hadde et godt forhold til sin far, var mer tilbøyelige til å ha et godt forhold til sine partnere og en større grad av psykisk og fysisk velvære som 33-åringer.

Les også: Kvinner faller for pappakloninger

Sarkadi mener at funnene understreker verdien av farens innvirkning som rollemodell fra babystadiet og opp i tenårene, men legger til at en oppvekst med både mor og far synes å være det beste for barnet.

- De av barna som hadde vokst opp med både mor og far hadde færre atferdsvansker enn
barna som hadde vokst opp med bare en forelder. Høyere intelligens, bedre forståelse og bedre språk forekom også oftere hos de av barna som hadde vokst opp med begge foreldrene.

Les også: Fedre øker bulimi-risiko

Norman Wells fra Family and Youth Consern mener at studiene beviser hvor viktig fedrene er for barna.

- Fedre og mødre utfyller hverandre og sammen utgjør de en omsorg for barnet som er helt unik, sier han.

Resultatet av den svenske undersøkelsen er publisert i siste utgave av Acta Paediatrica.

Les også: Depresjon hos mor påvirker barn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer