Derfor er far viktig

Se fordelene med å ha en stabil farsfigur i oppveksten.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn oppfører seg bedre, lærer mer og tilpasser seg lettere med en farsfigur i oppveksten, viser en omfattende svensk undersøkelse.

Et godt forhold til far i oppveksten kan bære frukter langt inn i voksen alder, ifølge svenske forskere. De har sammenfattet 24 studier av barn og unge som er utført i tiden mellom 1987 og 2007, og konklusjonen er klar:

- Vår detaljerte oversikt over 20 års utvikling viser at barn har stor nytte av et aktivt og regelmessig forhold til en farsfigur, sier professor Anna Sarkadi fra avdelingen for kvinners og barns helse ved Uppsala universitet til avisen Daily Mail.

Mindre risiko for å begynne å røyke og å komme i trøbbel med politiet, bedre karakterer og høyere utdanning, samt gode vennskap med begge kjønn er blant gevinstene man kan høste av å ha hatt en stabil farsfigur i barneårene, mener forskerne.

Les også: Færre øl på far før fødsel

- Best med både mor og far

Studiene viser også at kvinner som i 16-årsalderen hadde et godt forhold til sin far, var mer tilbøyelige til å ha et godt forhold til sine partnere og en større grad av psykisk og fysisk velvære som 33-åringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer