Derfor er første ord "mamma"

Barnet fanger opp repeterende lyder.

Derfor er første ord "mamma"
Publisert
Sist oppdatert

De fleste småbarnsforeldre vil nok si seg enig i at det er en stor begivenhet når smårollingen sier sine første ord. Og det varmer kanskje litt ekstra i hjerterota når disse ordene er mamma eller pappa?

Nå kommer det neppe som noen overraskelse at nettopp mamma og pappa er de vanligste første-ordene når barnet begynner å snakke. Men hvorfor det er slik, har man ikke kunnet si før nå, melder nettstedet LiveScience.com

Les også: Babyer smartere enn du tror

Repetisjoner

Forskerne bak en ny studie som fant sted ved University of British Columbia, tror nemlig at de kan ha funnet svaret. Mamma og pappa uttales på ulike språk verden over, men synes å ha til felles at de bygger på repeterende lyder.

I studien ble 22 nyfødte barn (som var to til tre dager gamle) hjernescannet mens de lyttet til tulle-ord, med tilsvarende ordlyd som i mamma og pappa.

Forskerne registererte økt hjerneaktivitet hos barna da de fikk høre repeterene ord som "mubaba" og "penana", mens aktiviteten forble uforandret da de fikk høre ord som "mubage" og "penaku."

Babyer forstår seg også på tall. Les mer her

Universal grammatikk

- Det er nok ikke tilfeldig at så mange språk verden over har repeterende ordlyder for mamma og pappa, sier leder av studien, Judit Gervain, til LiveScience, og legger til:

- Disse funnene samstemmer med vår teori om at vi er født med evner som gjør det mulig å oppfatte og lære vårt morsmål systematisk og effektivt.

Og teorien møter støtte fra flere hold.

Ifølge språkforskeren Naom Chomsky er barn programmert for å lære seg språk fra fødselen av, og alle barn skal være født med en form for universal grammatikk som ligger til grunn for språkutviklingen i alle verdens språkområder.

Studien er publisert i the Journal Proceedings of the National Academy of Sciences.

Les også: Sovende babyer jobber på spreng

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer