Derfor er første ord "mamma"

Barnet fanger opp repeterende lyder.

Derfor er første ord "mamma"
Publisert
Sist oppdatert

De fleste småbarnsforeldre vil nok si seg enig i at det er en stor begivenhet når smårollingen sier sine første ord. Og det varmer kanskje litt ekstra i hjerterota når disse ordene er mamma eller pappa?

Nå kommer det neppe som noen overraskelse at nettopp mamma og pappa er de vanligste første-ordene når barnet begynner å snakke. Men hvorfor det er slik, har man ikke kunnet si før nå, melder nettstedet LiveScience.com

Les også: Babyer smartere enn du tror

Repetisjoner

Forskerne bak en ny studie som fant sted ved University of British Columbia, tror nemlig at de kan ha funnet svaret. Mamma og pappa uttales på ulike språk verden over, men synes å ha til felles at de bygger på repeterende lyder.

I studien ble 22 nyfødte barn (som var to til tre dager gamle) hjernescannet mens de lyttet til tulle-ord, med tilsvarende ordlyd som i mamma og pappa.

Forskerne registererte økt hjerneaktivitet hos barna da de fikk høre repeterene ord som "mubaba" og "penana", mens aktiviteten forble uforandret da de fikk høre ord som "mubage" og "penaku."

Babyer forstår seg også på tall. Les mer her

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer