Derfor er fryselaksen blek

Det trenger ikke å bety at den er dårlig.

Her er laksen utsatt for ulike nedfrysningstemperaturer. Jo kaldere temperatur, jo blekere er resultatet. Men kvaliteten kan likevel være strålende, og laksen får tilbake rødfargen når den tines. Foto: Nofima Mat
Her er laksen utsatt for ulike nedfrysningstemperaturer. Jo kaldere temperatur, jo blekere er resultatet. Men kvaliteten kan likevel være strålende, og laksen får tilbake rødfargen når den tines. Foto: Nofima Mat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvilken laks velger du når du står foran frysedisken i butikken? Den som ser litt blek og forkommen ut, eller den med rød og frisk farge?

Svaret gir seg vel kanskje selv. Imidlertid er det ikke nødvendigvis slik at den bleke fisken er dårlig.

Les også: Fersk fisk, eller fra boks - hvilken er best?

Kald fisk mister farge

Nofima Mat har testet hva som skjer med laksen ved ulike innfrysningstemperaturer, og har kommet til at denne har mye å si for hvor rød og delikat laksen ser ut der den ligger i disken.

Når fisken tines opp gjenvinner den ofte sin friske farge. Gjør den ikke det - ja, da er det sannsynlig at fisken er tam på smak også.

Forskerne på Nofima forklarer i en artikkel på sine hjemmesider fargefenomenet på denne måten:

Laksen øverst er fersk. I midten er den frosset ved ulike temperaturer, og nederst er den opptint. Ikke lett å se forskjell på den øverste og nederste, er det vel? Foto: Nofima Mat
Laksen øverst er fersk. I midten er den frosset ved ulike temperaturer, og nederst er den opptint. Ikke lett å se forskjell på den øverste og nederste, er det vel? Foto: Nofima Mat Vis mer


Jo raskere laksen fryses inn, desto mindre og flere iskrystaller blir det. Mange små iskrystaller fører til kraftigere lysspredning enn færre store, og derfor blir fisken hvitere.

Dermed kan en litt blass farge på den frosne laksen bety at frysekvaliteten er meget god og at fargen på det opptinte produktet er utmerket.

Men det kan også være et produkt med lite pigment og store iskrystaller. For oss mennesker er det vanskelig å skille mellom slike produkter i butikken.

Les også: Myter og fakta om omega-3

Vanskelig å vite om fisken er god

Den bleke laksen i frysedisken kan altså være av topp kvalitet - eller det stikk motsatte. Hvordan skal vi vite forskjell?

Det er ikke så lett, ifølge forsker Jens Petter Wold.

- Heller ikke jeg kan se kvalitetsforskjellen med det blotte øyet, innrømmer han.

- Laksen må tines før du får klarhet i om det er god eller dårlig vare.

- Men da er det jo for sent?

- Ja, det er det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer