Derfor er grensa på butikkøl 4,7

Det var ikke bare lett å finne frem til noen som kunne svare på hvorfor grensa på butikkøl er akkurat 4,7 prosent.

HVORFOR AKKURAT 4,7? Øl som skal selges i butikken, kan maks være på 4,7 prosent. Hvorfor akkurat 4,7 - og ikke 5 eller 4,5 eller noe annet? Foto: AFP PHOTO/LEON NEAL/NTB SCANPIX
HVORFOR AKKURAT 4,7? Øl som skal selges i butikken, kan maks være på 4,7 prosent. Hvorfor akkurat 4,7 - og ikke 5 eller 4,5 eller noe annet? Foto: AFP PHOTO/LEON NEAL/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble det avdekket at store mengder av ølet som var til salgs i norske butikker, var for sterkt. 60 prosent holdt et alkoholinnhold som var høyere enn de lovbestemte 4,7 prosent. Noe av ølet hadde alkoholinnhold på opp i 7 prosent. De sterkeste ble umiddelbart trukket fra butikkene, og bransjen sier det ikke skal være mer igjen av de ulovlig sterke øltypene i butikkene.

Ifølge en uhøytidelig avstemming på Dinside, synes 82 prosent av leserne at det er dumt at øl over 4,7 prosent må selges på Vinmonopolet.

Hvorfor er det egentlig slik at sterkere øl kun kan selges på polet, og hvorfor er grensen satt til akkurat 4,7 prosent?

Det var ikke helt åpenbart hvem som kunne svare oss på dette.

LES OGSÅ: Butikkølet er for sterkt

- Ingen helseanbefaling

Ettersom Helsedirektoratet var en av instansene som Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) sier de er i samtale med angående videre håndetring av saken med butikkølet som er for sterkt, prøvde vi å få svar fra dem, på spørsmålet om hvorfor grensen er satt til akkurat 4,7 prosent.

Men Helsedirektoratet kan ikke svare oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.