Derfor er kulda farlig

Det er ikke bare astmatikere som sliter i disse dager.

Hypotermi er når kroppen utsettes for kraftig nedkjøling til under 35 grader.  Foto: Colourbox.com
Hypotermi er når kroppen utsettes for kraftig nedkjøling til under 35 grader. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når gradestokken viser ned mot 30 blå, må du beskytte deg hvis du skal være utendørs. Det er særlig viktig hvis du er hjerte-, kols- eller astmapasient, kunne vi lese i media forrige måned.

Det er ikke bare den globale oppvarmingen som utgjør en trussel for helsa, men også sprengkulden, særlig for de eldre og syke, skriver BBC.

Britiske tall viser at for hver grad temperaturen synker under 18 grader, gå antall dødsfall opp med 1,5 prosent.

Derfor får du røde kinn i kuldenDette gjør kulda med deg

Hjertevondt

Omfanget av hjerteinfarkt og slag øker når temperaturene synker. Årsaken til dette er at blodkarene i huden trekker seg sammen for å holde på varmen. På den måten vil ikke blodet bevege seg mot overflaten. Samtidig vil blodets sammensetning også forandre seg.

Da må hjertet jobbe hardere for å pumpe blodet gjennom trangere blodårer. Og siden sammensetningen er forandret, gir det økt risiko for at blodet klumper seg, og det kan gi en rekke helseproblemer.

- Hvis du har hjerteproblemer og er ute i kulden, burde du unngå plutselig anstrengelse, som å måke snø eller dytte en bil, ifølge British Heart Foundation.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.