Derfor er metanol farlig

Fire mennesker er så langt døde av metanolforgiftning, og politiet frykter flere dødsfall i tiden som kommer. Her finner du fakta om stoffets giftighet - symptomer på forgiftning - og behandling.

Publisert
Sist oppdatert

Metanol (tresprit, karbinol) er en fargeløs, flyktig og lett brennbar væske med svak, stikkende lukt. Forbindelsen brukes i industrien både i syntetiske reaksjoner og som løsningsmiddel. Metanol kan også inngå i andre produkter som for eksempel kopieringsvæsker og bilprodukter.

Påvisning av metanol ved ukjent innhold
Det er vanskelig å skille mellom etanol og metanol, uten å bruke kjemiske analysemetoder. I mange tilfeller dreier det seg om blandinger av etanol og metanol, dette gjør det enda vanskeligere å bestemme innholdet av metanol.

Giftighet
Forgiftninger med metanol er sjeldne, men når de forekommer er imidlertid ofte flere personer innblandet. Forgiftningene skjer vanligvis etter inntak av importert sprit der metanol er tilsatt som billig erstatning for etanol. Metanol kan også tas opp gjennom huden og ved inhalasjon, men forgiftninger via disse administrasjonsveiene er svært sjeldne. Giftigheten av metanol skyldes forbindelsens nedbrytningsprodukter. Metanol brytes først ned til formaldehyd. Formaldehyd brytes videre ned til maursyre, og de toksiske effektene av metanol skyldes først og fremst maursyren.

Maursyreproduksjonen gjør at kroppen blir surere, (pH i kroppen synker), og at
vevet får nedsatt tilførsel av oksygen. Et annet karakteristisk tegn ved metanolforgiftninger er synsforstyrrelser som i verste fall kan ende med blindhet.

Symptomer og kliniske tegn
Symptomene inntrer 10-30 timer etter inntak. Samtidig inntak av etanol vil medføre at det kan ta enda lengere tid før symptomene kommer.

  • Sentralnervøs påvirkning, men ruseffekten er mye svakere enn for etanol.
  • Slapphet, hodepine, kvalme og magesmerter.
  • Synsforstyrrelser, tåkesyn og blinde flekker i synsfeltet er vanlig. I alvorlige tilfeller kan synsskadene bli permanente.
  • Økt produksjon av syre i kroppen, med hyperventilasjon og tungpustethet.
I alvorlige tilfeller koma, respirasjons- og hjertestans. Ved overlevelse kan pasienter få varige neurologiske skader og blindhet.

Behandling
Det finnes god behandling mot metanol forgiftning, såfremt det ikke er for lenge siden metanolen ble inntatt. Derfor er det veldig viktig at personer som har fått i seg metanol raskt tar kontakt med sykehus. Behandlingen går i hovedsak ut på å tilføre base, for å korrigere for syreproduksjonen i kroppen, hindre nedbrytningen av metanol (ved hjelp av fomepizol eller etanol) og ved å øke utskillelsen av metanol og maursyre ved å rense blodet ved dialyse.

Kilde: Giftinformasjonssentralen i Norge.
(Sentralen har døgnvakt, og kan kontaktes på telefon 22 59 13 00).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer