Foreslår å gruse momsgrensa på 350 kroner inkludert frakt

Derfor er moms fra første krone en god idé

KOMMENTAR: Jeg betaler moms med glede. Det er tullete gebyrer som er problemet. 

VANSKELIG: Vil du bestille noe fra en utenlandsk nettbutikk, er det i dag vanskelig å vite hva du må betale. Grunnen er 350-kronersgrensa, og løsningen kan være å fjerne den. Foto: Posten
VANSKELIG: Vil du bestille noe fra en utenlandsk nettbutikk, er det i dag vanskelig å vite hva du må betale. Grunnen er 350-kronersgrensa, og løsningen kan være å fjerne den. Foto: Posten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da det ble klart at grensa for moms- og tollfri netthandel fra utlandet skulle gå fra 200 kroner uten frakt til 350 kroner inkludert frakt, kalte Dinside dette en «momsgrense på grensa til juks».

For om fraktkostnaden var over 150 kroner, ble grensa i praksis lavere enn den gamle 200-kronersgrensa.

Når fraktselskapene dessuten begynte å gjette hva fraktkostnadene var, og nordmenn dermed fikk overraskende regninger og gebyrer, ble resultatet så ille at Forbrukerrådet mente netthandel var enklere før den nye grensa.

E24 melder nå at både Arbeiderpartiet (AP) og Kristelig folkeparti (KrF) tar til orde for å nok en gang endre grensa: De vil ha 25 prosent moms fra første krone. Det er en gammel, men fortsatt god, idé.

Kan bli billigere enn i dag
Det er nemlig ikke bare moms fra første krone partiene foreslår.

I deres alternative budsjett for 2017 foreslår AP også en «elektronisk innbetalingsordning for avgift ved handel i utenlandsk nettbutikk hos Skatteetaten». En slik selvbetjent løsning for innbetaling av moms har blitt foreslått før, og vi liker tanken.

SE SELV: Her er et eksempel fra to år tilbake på hvordan momsen på 87 kroner kan være en liten utgift sammenliknet med gebyrene fraktselskapet tar for å kreve den inn. Foto: Privat
SE SELV: Her er et eksempel fra to år tilbake på hvordan momsen på 87 kroner kan være en liten utgift sammenliknet med gebyrene fraktselskapet tar for å kreve den inn. Foto: Privat Vis mer

For om forbrukerne selv ordner opp, må blodhunder som DHL, Tollpost og Fedex bare glemme å kreve hundrevis av kroner i gebyrer for å gjøre jobben for oss.

Disse fortollingsgebyrene har i mange tilfeller vært langt høyere enn momsen. Forsvinner gebyrene, og det «eneste» man trenger å betale er selve momsen, kan det i enkelte tilfeller bli billigere å handle fra utlandet med selvbetjent moms fra første krone.

Får vite hva du skal betale

Med en potensielt gebyrfri netthandel sitter vi bare igjen med momsen, som ligger på 25 prosent. Med moms fra første krone blir konsekvensene i beste fall at:

  • En veske til 2.000 kroner i praksis koster 2.500 kroner.
  • Et TV-spill til 500 kroner i praksis koster 625 kroner.
  • Et mobildeksel til 100 kroner i praksis koster 125 kroner.

Dyre ting blir dyrere, mens latterlig billige Kina-ting fortsatt blir ganske så latterlig billige.

I dag er det i praksis umulig å vite hvor billig, dyr eller bare latterlig en netthandel blir, da fortollingsgebyrene har vært en russisk rullett med lommeboka som innsats. Både fordi fraktprisene kan gjemmes godt i butikken, og fordi fraktselskapene ikke alltid anerkjenner «fri frakt».

Dermed blir ikke bare en selvbetjent momsløsning fra første krone potensielt billigere enn dagens 350-kronersgrense; den blir også mye mer forutsigbar.

FRAKTBINGO: Her er et tidligere eksempel vi har skrevet om, hvor butikken oppga 25 dollar som frakt, mens Fedex mente frakten kosta 382 dollar. Dermed ble det moms- og gebyrbonanza i etterkant av kjøpet. Foto: Privat
FRAKTBINGO: Her er et tidligere eksempel vi har skrevet om, hvor butikken oppga 25 dollar som frakt, mens Fedex mente frakten kosta 382 dollar. Dermed ble det moms- og gebyrbonanza i etterkant av kjøpet. Foto: Privat Vis mer

Nettbutikkene kan (fortsatt) slappe av

AP skriver i sitt alternative budsjett at motivasjonen for en ny momsordning er å «sikre norske arbeidsplasser og fjerne et stadig økende skattetap for staten».

Skattetapet kan selvfølgelig fjernes med en slik ordning – den eneste tapende part blir vel fraktselskapene – men at dette skal sikre arbeidsplasser? Tja.

E24 viser til en rapport fra Dibs, som sier at utenlandsk netthandel faktisk har gått ned det siste året. Ikke overraskende, når man ser på det nevnte 350-kronersrotet, «utlandets» problem med svindel og kortlekkasjer og prisnivået på elektronikk, som er langt bedre i Norge enn mange tror.

Så at norske arbeidsplasser noen gang har vært i noen umiddelbar fare etter 350-kronersgrensa, slik bransjen hardnakket hevder, tviler vi på. Det er ikke varene i billigkurven butikkene lever av, og kall oss gjerne naive, men vi tror norske forbrukere fortsatt foretrekker norske butikker.

Det eneste vi ønsker oss, er en forutsigbar mulighet til å handle fra utlandet. Ikke for prisene, men utvalget, som vårt lille land aldri kan utkonkurrere uansett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer