Derfor er morrabrød viktig

Er det sunt? Eller gjør det deg feit?

- Jeg oppfordrer alle til å spise så ofte og lite som mulig. De må til for at kroppen skal klare å holder intensiteten oppe, sier Olaf Tufte.    Foto: Pågen AS
- Jeg oppfordrer alle til å spise så ofte og lite som mulig. De må til for at kroppen skal klare å holder intensiteten oppe, sier Olaf Tufte. Foto: Pågen AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brød er usunt. Man blir tjukk av å spise brød. Moderne brød er bare tøv. Karbohydrater er årsaken til fedmeepidemien.

Det er holdningen til svenskene. Samtidig anser 75 prosent av nordmenn brød som sunt, mens bare seks prosent anser det som usunt.

Brøddebatten lever fortsatt i sitt beste velgående. Det erkjenner den svenske brødprodusenten Pågen AS, som denne uken markerer både Verdens brøddag og FNs matvaredag.

Denne uken ønsker de å skape inspirasjon rundt brød, og få fram at brød er både bra og viktig mat. Og med seg har de selveste Olaf Tufte, som har inngått et samarbeid med Pågen AS og Norges Roforbund. Sammen står de bak Tufte Skiva.

Eller Tuftes Morrabrød som han egentlig ville kalle det. Les mer nederst i artikkelen.

Les også:
Går du på brødbløffen?
Slik velger du riktig brød
Norge på brødtoppen

Brød, sunt eller ikke?

Hva er ditt forhold til brød? Mener du det er sunt og en viktig del av kostholdet? (Avsluttet)
Ja, brød er et must, og det går ikke en dag uten!(70%) 791
Jeg spiser litt brød, men er forsiktig med karbohydrater.(18%) 203
Nei, brød er fy fy, og jeg spiser det sjeldent.(7%) 83
Jeg vet ikke. (5%) 56
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Se tilbake!

Pågen AS ønsker først og fremst at brødet skal bli kvitt sitt dårlige rykte.

- Se tilbake på historien, og se på representanter for ulike sivilisasjoner, som Julius Cæsar, Alexander den store og Hatshepsut i Egypt. Alle representerte ulike kulturer der karbohydrater var en viktig del av kostholdet – ris i Asia og hvete i Europa. Men det var da ingen fedmeepidemi for 5-6000 år siden, sier Ingemar Gröön, forsknings- og utviklingssjef i Pågen.

Han presiserer at brød ble lagd på nøyaktig samme måte den gang som i dag, og at man bruker de samme tradisjonelle råvarene - som er viktige stoffer vi trenger for å bygge opp kroppen, presiserer Gröön.

Eller slank deg som Jesus

Nye ingredienser

Moderne brød kan imidlertid inneholde en del nye ingredienser, som malt, frø og tørket surdeig, samt e-numre/tilsetningsstoffer. I tillegg lages brød i større skalaer og må vanligvis transporteres.

Likevel inneholder brødet fortsatt viktige kostfibere, vitaminer, mineraler, antioksidanter og såkalte fytoøstrogener, plantestoffer som blant annet har svake østrogenlignende virkninger og kan ha en effekt på plager som assosieres med overgangsalderen.

Gröön viser til forskjellige studier som blant annet viser at brød med kostfiber kan redusere risikoen for brystkreft, fullkornsbrød kan redusere risikoen for prostatakreft, og at rugbrød kan redusere veksten av svulst i prostata.

Spis skorpen. Den beskytter mot kreft

Helsedirektoratet anbefaler også at vi spiser grove kost- og brødvarer, som er med på å motvirke forstoppelse, overvekt, hjertesykdom og diabetes. Helsemyndighetene anbefaler et inntak på 25-35 gram kostfiber per dag.

Andre årsaker til fedmeepidemi

Så årsaken til dagens fedmeepidemi er noe helt annet, ifølge Gröön.

- Mat er tilgjengelig døgnet rundt, vi har råd til å kjøpe den, vi spiser alt i alt mer og rører oss mindre samtidig. Studier viser at kaloriinntaket har hatt en økning fra 1960 til 2005 på en vekt som tilsvarer 8.7 kilo fett. Er det rart vi har et problem?!

Frykter fedmeepidemi i Norge

- Uten brød duger ikke helten

Det sier kornbonde, brannmann og ikke minst roer, Olaf Tufte, og legger til at kosthold er svært viktig for ham.

- Jeg oppfordrer alle til å spise så ofte og lite som mulig. Det må til for at kroppen skal klare å holde intensiteten oppe, sier han på et arrangement i regi av Pågen AS.

Tufte har bare en oppskrift på hvordan man får en god start på dagen.

- Jeg spiser fire brødskiver til frokost. Det er lett omsettelig mat som gjør at kroppen kommer i gang. Hvis jeg ikke får en god start på dagen, har jeg ødelagt den, sier han, og legger til at brødet må ha et bra innhold, være grovt og ha god smak.

Favoritten er helt sikkert det nye brødet som kom i butikkene i september i år, som er et grovt sports- og sunnhetsbrød, som han selv blant annet står bak.

Han sier på humoristisk vis at han gjerne ville ha kalt brødet for Tuftes Morrabrød, men her tapte "dessverre" OL-vinneren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer