Derfor er svenskevarene billigere

Prisforskjellene skyldes ikke bare skatter og avgifter.

FORSKJELLER: Rolf Røtnes, fagdirektør i Samfunnsøkonomisk Analyse, forteller hvorfor svenske og norske varer er priset ulikt. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grensehandelen er stadig økende og handelsorganisasjonen Virke frykter at den vil doble seg fram til 2030 dersom veksten fortsetter slik som nå.

En av grunnene til at nordmenn velger å reise til Sverige for å handle dagligvarer, er at det er billigere.

- Det er mange årsaker til at vi grensehandler: Tilgjengelighet, utvalg og kvalitet - og det er hyggelig med en tur. Men den største årsaken er at det er lavere priser i Sverige enn i Norge, sier Linn Bredesen ved analyseavdelingen hos Virke.

Dette underbygges av en undersøkelse om grunnene for at vi reiser på dagsturer for å handle, hvor 84 prosent sier det er på grunn av prisforskjeller.

Hva skyldes prisforskjellene?

Rolf Røtnes ved Samfunnsøkonomisk Analyse har gjort en analyse for Virke, hvor han har sett på hva prisforskjellene skyldes. Og for å avkrefte det først som sist:

Norske skatter og avgifter er langt fra hele forklaringen.

Nedenfor kan du lese forklaringen på hva prisforskjellene skyldes, og du kan se hvor stor del av prisforskjellene som faktisk skyldes skatter og avgifter - og hvor stor del som skyldes helt andre ting.

I toppen av artikkelen kan du også se en video hvor Røtnes forklarer hva prisforskjellene består i.

Avgifter, import og landbrukspolitikk

Røtnes og Samfunnsøkonomisk Analyse har gått nærmere inn på noen utvalgte matvarer for å se hva det egentlig er prisforskjellene på akkurat de utvalgte varene skyldes. Varene som er med i undersøkelsen er utvalgt fordi de representerer en større varegruppe.

- Vi har sett på seks varer hvor det er akkurat samme vare i Norge som i Sverige, fordi vi ikke ville blande «epler og pærer» - slik at det er mulig å identifisere hva som kan være årsak til prisforskjeller, sier Røtnes til Dinside.

Varene de har satt under lupen er Coca-Cola classic, Lion King sjokolade, 1 liter lettmelk, 1 kg kjøttdeig av okse, 1 kg avokado og lime.

Med unntak av avokado og lime, er det høyere utsalgspris på varene i Norge enn i Sverige. For avokado skiller det 10 øre i svensk favør, mens lime er dyrest i Sverige.

- Varene representerte tre forskjellige hovedhypoteser av forskjeller: Hva skyldes avgifter (for eksempel særavgifter), hva skyldes landbrukspolitiske kostnader og hva kan skyldes import.

- Overraskende forskjeller

- Vi ser at de importerte varene ikke er noe dyrere i Norge enn i Sverige. Litt på lime, men for avokado er det omvendt. Så prisene på importvarene er omtrent de samme, uttaler Røtnes.

- Så er det de norskproduserte varene, og da ser vi at det er prisforskjeller både på dem som har høye avgifter, særavgifter, i Norge, som sukkervarer, brus og slikt - og så finner vi det samme på landbruksvarer som bygger på norske landbruksprodukter, men der skyldes det også høyere råvarekostnader, forklarer Røtnes til Dinside.

Han forteller videre at det ikke bare er landbrukskostnadene, men også et ledd av videreforedlingskostnadene, som er høyere i Norge enn i Sverige.

- Og det var litt overraskende for oss, at det var såpass mye vi ikke kunne forklare med råvarekostnader eller avgiftsforskjeller, sier Røtnes.

Han forteller videre at når de begynte å se nærmere på hva dette kunne skyldes, fant de ikke noen annen egentlig årsak enn produktivitetsutviklingen i næringsmiddelindustrien.

- Den er svakere i Norge enn i nabolandet. Det er ikke det at menneskene som jobber der jobber saktere, men næringen har ikke i samme grad klart å ta inn stordriftsfordeler eller andre kostnadsfortrinn som de åpenbart har klart å ta inn i Sverige.

Opptil 60 prosent av prisforskjellen er uforklarlig

Nedenfor kan du se et bilde som forklarer hvor mye av prisforskjellen de ulike årsakene utgjør.

Som du kan se, er det forskjeller på årsakene for de ulike produktene - men Røtnes sammenstiller det slik:

  • Merverdiavgiften: Forklarer 15-27 prosent
  • Særavgifter: Forklarer 28-33 prosent for sukkerholdige varer
  • Pris på råvarer: Høyere råvarepriser på melk og kjøtt – forklarer fra 25 til 50 prosent
  • Uforklart: 25-60 prosent forklares av andre grunner

Røtnes sier til Dinside at den store andelen som er uforklart ikke er så lett å gjøre noe med.

- Du kan ikke politisk vedta å ta bort den, men du kan ta bort en særavgift. Så her må industrien selv jobbe med å øke sin effektivitet hvis de skal holde tritt med nabolandene, sier Røtnes til Dinside.

Her kan du se hvor stor andel av prisforskjellene som skyldes de ulike komponentene. Som diagrammet viser, er råvareprisen en stor årsak til prisforskjellen på kjøttdeig av okse, mens prisforskjellene for lettmelk i stor grad er uforklart:

ÅRSAKER TIL PRISFORSKJELLENE: Stolpene hvor mye de ulike årsakene virker inn på prisforskjellene. Diagram: Virke/Samfunnsøkonomisk Analyse
ÅRSAKER TIL PRISFORSKJELLENE: Stolpene hvor mye de ulike årsakene virker inn på prisforskjellene. Diagram: Virke/Samfunnsøkonomisk Analyse Vis mer

Dette handler vi mest av

Fra 2008 til 2019 steg grensehandelen ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), og anslag fra Virke har den gått fra 8,9 til 17,6 milliarder kroner. En prognose fra Virke viser at om utviklingen fortsetter slik, vil grensehandelen utgjøre over 30 milliarder kroner i 2030.

- Grensehandelen har økt kraftig den siste tiden. Over halvparten av de varene vi handler over grensen er tungt avgiftsbelagte varer, sier Bredesen under et Virke-arrangement om grensehandel.

Hun viser til en undersøkelse utført av SSB som avslører hva det er vi egentlig handler, på dagsturer over grensen. Ifølge undersøkelsen, fordeler handelen seg slik:

  • Mat og dagligvarer: 33,7 prosent
  • Alkohol: 18,2 prosent
  • Tobakk og snus: 15,9 prosent
  • Brus mineralvann: 10,6 prosent
  • Sjokolade og godteri: 6,7 prosent
  • Andre: 15 prosent

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer