Derfor er svenskevarene billigere

Prisforskjellene skyldes ikke bare skatter og avgifter.

FORSKJELLER: Rolf Røtnes, fagdirektør i Samfunnsøkonomisk Analyse, forteller hvorfor svenske og norske varer er priset ulikt. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grensehandelen er stadig økende og handelsorganisasjonen Virke frykter at den vil doble seg fram til 2030 dersom veksten fortsetter slik som nå.

En av grunnene til at nordmenn velger å reise til Sverige for å handle dagligvarer, er at det er billigere.

- Det er mange årsaker til at vi grensehandler: Tilgjengelighet, utvalg og kvalitet - og det er hyggelig med en tur. Men den største årsaken er at det er lavere priser i Sverige enn i Norge, sier Linn Bredesen ved analyseavdelingen hos Virke.

Dette underbygges av en undersøkelse om grunnene for at vi reiser på dagsturer for å handle, hvor 84 prosent sier det er på grunn av prisforskjeller.

Hva skyldes prisforskjellene?

Rolf Røtnes ved Samfunnsøkonomisk Analyse har gjort en analyse for Virke, hvor han har sett på hva prisforskjellene skyldes. Og for å avkrefte det først som sist:

Norske skatter og avgifter er langt fra hele forklaringen.

Nedenfor kan du lese forklaringen på hva prisforskjellene skyldes, og du kan se hvor stor del av prisforskjellene som faktisk skyldes skatter og avgifter - og hvor stor del som skyldes helt andre ting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer