Derfor er tastaturet ditt så billig

De ansatte har forferdelige arbeidsforhold.

En bevisst forbruker er ikke bare opptatt av prisen på varen.
En bevisst forbruker er ikke bare opptatt av prisen på varen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fabrikken Meitai i Sør-Kina tvinger sine ansatte til å jobbe overtid, stjeler penger fra dem og bøtelegger dem for å løfte hodet i arbeidstiden, skriver Aftenposten i dag.

En ny rapport avslører forferdelige arbeidsforhold for arbeiderne som produserer tastaturer og andre PC-komponenter for blant annet Microsoft, HP, Dell og Lenovo.

De modige arbeiderne som trosser trusler og frykt ved å fortelle sine historier, sier at det føles som om arbeidet er en fengselsstraff.

Overvåket av arbeidsgiver

Plassert på harde trebenker uten ryggstøtte, må arbeiderne plassere tastene på tastaturene som fyker forbi. Hvert 7. sekund kommer det et nytt tastatur. Arbeiderne får 1,1 sekunder til å plassere hver tast. De gjentar den samme operasjonen 3.250 ganger i timen, skriver Aftenposten.

I gjennomsnitt har arbeiderne to fridager i måneden, og en normal uke består av 81 timer på jobb, inkludert 34 timers tvungen overtid. Selv når skiftet er over, blir arbeidrene nøye kontrollert av fabrikkledelsen.

Les også: Bedrifter overvåker midlertidig ansatte

Får ikke løfte hodet

- Dessverre er tvungen overtid og frastjålet inntekt ganske vanlig i Kina. Det som gjør denne fabrikken ekstra skummel, er at ledelsen kontrollerer hvert sekund av arbeidernes liv. Det finnes bøter for alt mulig. De får ikke gå på gresset på vei til jobb. De får ikke snakke, de får ikke lytte til musikk, og de får ikke løfte hodet, sier Charles Karnaghan, direktør i den amerikanske organisasjonen The National Labor Committee til Aftenposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer