Otrivin, Paracet og Ibux i butikk

Derfor får du bare kjøpe ett reseptfritt legemiddel av gangen

Var du klar over at du ikke får kjøpt mer enn én pakke Otrivin eller Paracet når du kjøper reseptfrie legemidler i butikken?

BARE ÉN NESESPRAY ELLER PARACET: Du kan ikke kjøpe mer enn én pakke av hver medisin - hvis de inneholder samme virkestoff. Foto: Hanna Sikkeland
BARE ÉN NESESPRAY ELLER PARACET: Du kan ikke kjøpe mer enn én pakke av hver medisin - hvis de inneholder samme virkestoff. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som kjent kan man kjøpe en del reseptfrie legemidler utenom apotekene, som på dagligvarebutikken og på kiosker og bensinstasjoner.

Det du kanskje ikke var klar over, er at det er grenser for hvor mange pakker av hvert legemiddel du får lov til å kjøpe, som smertestillende og nesespray.

Derfor får du bare kjøpe én av hver

Ifølge Legemiddelverket kan utsalgsstedet kun selge én pakning med samme virkestoff per kunde.

Seniorrådgiver Hans Halse i Legemiddelverket, sier til Dinside at smertestillende, ibuprofen og paracetamol, i utgangspunktet er reseptpliktige legemidler, men at det er gjort et unntak for pakninger opp til 20 tabletter, som er reseptfrie.

- Når det er gjort begrensinger i hvor mange pakninger publikum kan kjøpe, er hensikten å hindre at den enkelte skaffer seg mer av legemidlet enn det det er behov for til en behandling, sier Halse.

Han legger til at alle legemidler kan gi bivirkninger og overdosering ved for høyt forbruk.

Det er den samme regelen som i utgangspunktet gjelder på apotekene, men de kan gjøre unntak så lenge kravene til forsvarlig utlevering av legemiddel er oppfylt. De som jobber på apotekene er nemlig underlagt krav til forsvarlighet i helsepersonelloven.

Les også hvorfor man kan bli avhengig av nesespray.

Begrensning har utgangspunkt i virkestoffet

Medisiner har ett eller flere virkestoff, som altså er er det stoffet/kjemikaliet som forbedrer din helsetilstand, eller holder deg frisk, ifølge helsenorge.no.

De mest solgte reseptfrie legemidlene

Ifølge Folkehelseinstituttet er følgende reseptfrie legemidler de mest solgte i 2015:

Ibuprofen, Paracetamol, Nikotin, nesespray og Cetirizin.

Xylometazolin (Otrivin) og Paracetamol (Paracet) selges det en størst andel av i butikk.

Mengdebegrensningen ved kjøp av reseptfrie legemidler i butikkene gjelder ifølge Legemiddelverket per virkestoff.

- Det er altså mulig å kjøpe for eksempel både ibuprofen og paracetamol samtidig, understreker Halse.

Det er også et unntak fra denne regelen; nærmere bestemt hvis du kjøper både en pakning med voksenstyrke og en pakke med barnestyrke av et legemiddel med samme virkestoff, for eksempel nesespray, som kommer i både barne- og voksenstyrke.

Har du flere barn som er syke, vil du derimot ikke få kjøpt flere barnepakninger samtidig av samme legemiddel, sier Halse.

Du kan bli bedt om legitimasjon

Det mange kanskje ikke er klar over, er at det faktisk er aldersgrense for kjøp av reseptfrie legemidler om du velger å kjøpe dem i kassa på Rema eller på nærmeste bensinstasjon.

Aldersgrensen for kjøp av legemidler andre steder enn på apotek er 18 år, og butikken kan dermed be deg om legitimasjon om du vil kjøpe nesespray eller smertestillende.

På apoteket er det derimot ikke den samme aldersgrensen, hvor de ansatte skal kunne gi råd om bruken av disse legemidlene, skriver NRK.

Her kan du se hvilke reseptfrie legemidler som kan selges utenom apotek

LES OGSÅ:
Det lønner seg å handle på apoteket i Sverige
Sjekk best før-datoen på kondomene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer