Derfor får du grått hår

Her er roten til problemet.

Foto: Laurence Mouton / PhotoAlto
Foto: Laurence Mouton / PhotoAlto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer bukflesk, rynker rundt øyne og munn, slapp stuss, brunere tenner, dårligere hørsel. Det er ingen hemmelighet at når man blir eldre så forandres en del kroppsfunksjoner. Mange får også grå hår med på kjøpet.

Og har du brukt unnskyldningen at grå hår er et visdomstegn, må nok forskerne skuffe deg. De har nemlig funnet den virkelige roten til problemet.

Men det kan heldigvis bety at man er et skritt nærmere å finne en måte å motvirke denne upopulære aldringsprosessen.

Ny pille kan hindre grått hår
Les om sju hårreisende fakta

Håret bleker seg selv

Man har forsket på utviklingen av grå hår siden tidenes morgen, men for første gang har forskere nå sett at grå hår forårsakes av en kjedereaksjon som gjør at håret bleker seg selv fra innsiden.

Det er nemlig ikke bare blondiner som bruker hydrogenperoksid til å bleke håret sitt.

Visste du at bleking av tenner kan gi etseskader?

Prosessen forskere har oppdaget starter når nivåene til enzymet katalase går ned. Når det skjer kan ikke hydrogenperoksid, som forekommer naturlig i hår, bli brutt ned. Stoffet bygges dermed gradvis opp i håret, og resultatet er grå hår.

Og ikke bare det, forskerne så i tillegg at høye nivåer med hydrogenperoksid ødelegger dannelsen av et enzym som fører til produksjonen av melanin i hårposene. Det er melanin som gir deg fargen i hud, hår, og øyne.

Målet nå må være å få bremset opp kjedereaksjonen forskere oppdaget.

- Det kan ha stor betydning for utviklingen av grå hår hos mennesker, sier forskerne ifølge tidsskriftet The FASEB Journal, hvor studien er publisert.

Tror du på kjerringråd?

Ifølge nettsidene kjerringrad.no, skal urten salvie være et godt råd mot grått hår. Lag te av salvie og skyll gjennom håret etter hver hårvask.

Hun sier at hun ikke hadde helt hellet med seg for alle de grå hårene ble ikke helt borte, men hun synes at de ble mindre synlige, står det på nettsidene.

Ellers går det selvfølgelig an å farge håret.

Salvie mot sår hals og svette
Salvie kan gi bedre hukommelse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer