Skattemeldingen 2020

Derfor får du ikke alle skattepengene igjen

Selv om du har vært så «heldig» å ha betalt for mye skatt og skal få penger igjen, er det ikke sikkert du får hele beløpet som står i skatteoppgjøret inn på konto.

SKATT: I videoen viser Skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen og legger til/endrer opplysninger. Video: Skatteetaten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss opplever en liten lykkerus når vi ser at det står «penger til gode» i skattemeldingen - det betyr nemlig at vi har betalt for mye skatt i året som har gått, og får noe tilbake.

Hvis du har penger til gode, vil du få disse utbetalt kort tid etter at du har mottatt skatteoppgjøret. Det kan ta opptil tre uker, men mange får pengene på konto samme dag, skriver Skatteetaten, og legger samtidig til at til gode-beløp under 100 kroner ikke utbetales.

Ikke alle skattepengene inn på konto?

Det kan imidlertid være forskjell på beløpet som står til gode i skatteoppgjøret og det du faktisk får inn på din bankkonto.

Dette kan det være flere grunner til.

Skatteetaten kan ha foretatt en motregning i til gode-beløpet. Det vil si at dersom du har ubetalte avdrag på studielånet, ubetalte bøter og forelegg eller liknende, kan Statens innkrevingssentral (SI) ta dekning for kravene i skattepengene du har til gode.

Skattemotregning er dermed en oppgjørsmåte som innebærer at to krav avregnes mot hverandre så langt de dekker hverandre. Dette mottar du i så fall eget brev om.

SKATTESMELL: Julie Bergan forteller i en episode av «Helt Harald» at hun fikk 80 000 kroner i skattesmell. Video: Dagbladet Vis mer

Derfor får du skattemotregning

Grunner for skattemotregning kan være at du har …

  • skatt eller forsinkelsesrenter for tidligere år
  • skatt til andre kommuner
  • har ubetalt bidragsgjeld, merverdiavgift, arveavgift, eiendomsskatt
  • har andre restanser til stat eller kommune, for eksempel bøter eller kommunale avgifter

I slike tilfeller som nevnt over, kan Skatteetaten (og andre instanser som forvalter slike krav) dekke kravene sine gjennom motregning i ditt til gode-beløp på skatten.

Dinside har foreløpig ikke lykkes med å få oppgitt hvor mange som mottar skattemotregning i år, men de siste åra har det vært snakk om godt over 50.000 nordmenn.

Advarer mot «til gode-fella»

Tall fra Skatteetaten viser at det vanligvis er åtte av ti nordmenn som skal ha igjen penger på skatten, og de får i snitt litt under 12 000 kroner hver tilbakebetalt.

Det kan være fristende å si «takk for det», ikke sjekke skattemeldingen noe mer og satse på at pengene kommer snart - spesielt i år er dette ekstra fristende, siden Skatteetaten «lokker» med at skattepengene kan komme allerede rett etter påske hvis du leverer nå og har penger til gode, skriver Carsten Pihl i Huseierne, men legger til:

- Ikke gå i denne fella - sjekk skattemeldingen likevel!

Tvangssparing fra Skatteetaten

Pihl påpeker at lovverket er slik at de fleste skal få penger tilbake på skatten. I skattebetalingslovens paragraf 5-2 står det nemlig at det «tvangsspares» penger for deg hvert år.

Måten det gjøres på er at minstefradraget ikke regnes med fullt ut når skattekortet lages. Skatteetaten kutter rett og slett 12 prosent av minstefradraget ditt når de trekker forhåndsskatt.

Du trekkes derfor mer i skatt gjennom året enn det som er «riktig» ut fra din forventede inntekt, formue og fradrag - og da får du nærmest automatisk får penger tilbake, ifølge Huseierne.

Her kan du lese om hvordan du sjekker skattemeldingen i år:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer