Skattemeldingen 2021

Derfor får du ikke alle skattepengene igjen

Selv om du har vært så «heldig» å ha betalt for mye skatt og skal få penger igjen, er det ikke sikkert du får hele beløpet som står i skatteoppgjøret inn på konto.

SKATT: I videoen viser Skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen og legger til/endrer opplysninger. Video: Skatteetaten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss opplever en liten lykkerus når vi ser at det står «penger til gode» i skattemeldingen - det betyr nemlig at vi har betalt for mye skatt i året som har gått, og får noe tilbake.

Hvis du har penger til gode, vil du få disse utbetalt kort tid etter at du har mottatt skatteoppgjøret, skriver Skatteetaten, og legger samtidig til at tilgodebeløp under 100 kroner ikke utbetales.

Ikke alle skattepengene inn på konto?

Det kan imidlertid være forskjell på beløpet som står til gode i skatteoppgjøret og det du faktisk får inn på din bankkonto.

Dette kan det være flere grunner til.

Skatteetaten kan ha foretatt en motregning i tilgodebeløpet. Det vil si at dersom du har ubetalte avdrag på studielånet, ubetalte bøter og forelegg eller liknende, kan Statens innkrevingssentral (SI) ta dekning for kravene i skattepengene du har til gode.

Skattemotregning er dermed en oppgjørsmåte som innebærer at to krav avregnes mot hverandre så langt de dekker hverandre. Dette mottar du i så fall eget brev om.

SKATTESMELL: Julie Bergan forteller i en episode av «Helt Harald» at hun fikk 80 000 kroner i skattesmell. Video: Dagbladet Vis mer

Derfor får du skattemotregning

Grunner for skattemotregning kan være at du har …

  • skatt eller forsinkelsesrenter for tidligere år
  • skatt til andre kommuner
  • har ubetalt bidragsgjeld, merverdiavgift, arveavgift, eiendomsskatt
  • har andre restanser til stat eller kommune, for eksempel bøter eller kommunale avgifter

I slike tilfeller som nevnt over, kan Skatteetaten (og andre instanser som forvalter slike krav) dekke kravene sine gjennom motregning i ditt til gode-beløp på skatten.

– Det er nok i tidligste laget for årets tall, får vi beskjed om når vi kontakter Skatteetaten for å høre om hvor mange som vil motta skattemotregning i år, men tradisjonelt har det de siste åra ligget jevnt på rundt 50.000 nordmenn.

30 milliarder skal ut

Tall fra Skatteetaten viser at 2,7 millioner nordmenn får igjen på skatten i år, og at de til sammen skal få tilbakebetalt 30 milliarder kroner, eller da 10 900 kroner i gjennomsnitt.

Ikke fullt så hyggelig blir det for drøye én million nordmenn, som til sammen skylder staten enda mer – 44,1 milliarder kroner, eller da hele 43 500 kroner per hode. I Oslo skylder folk mest i gjennomsnitt.

– Mange er flinke til å justere skattekortet gjennom året når privatøkonomien endrer seg, men ikke alle gjør det. Det er lurt å sjekke skattemeldingen og skattekortet nøye, blant annet for å sikre at du ikke ender opp med å ha betalt for mye skatt og for å unngå restskatt neste år, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

Tvangssparing fra Skatteetaten

Lovverket er slik at de fleste skal få penger tilbake på skatten. I skattebetalingslovens paragraf 5-2 står det nemlig at det «tvangsspares» penger for deg hvert år.

Måten det gjøres på er at minstefradraget ikke regnes med fullt ut når skattekortet lages. Skatteetaten kutter rett og slett 12 prosent av minstefradraget ditt når de trekker forhåndsskatt.

Du trekkes derfor mer i skatt gjennom året enn det som er «riktig» ut fra din forventede inntekt, formue og fradrag - og da får du nærmest automatisk får penger tilbake, ifølge Huseierne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer