Skattemeldingen 2020

Derfor får du ikke skatte­fradrag for hjemmekontor

Skatteetaten får mange spørsmål fra folk som har sittet mye på hjemmekontor det siste året.

PÅ TIDE Å SJEKKE SKATTEN: Denne videoen viser hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endrer opplysninger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du tror gjerne at alle timene, dagene og månedene på hjemmekontor gir rett på skattefradrag - men slik er det nødvendigvis ikke.

Det er nemlig en god del kriterier som må oppfylles for at hjemmekontor skal være fradragsberettiget.

Inngår i minstefradraget

Seksjonssjef Lene Ringså i Skatteetaten forklarer at for vanlige lønnsmottakere vil fradraget for hjemmekontor inngå i minstefradraget.

- Dette betyr at lønnsmottakerne ikke kan kreve dette fradraget i tillegg til minstefradraget, sier Ringså til Dinside.

Minstefradraget er et standardfradrag som automatisk trekkes fra lønn, pensjon og lignende inntekt. Hvis dine faktiske kostnader knyttet til arbeid og lignende er høyere enn minstefradraget, kan du kreve skattefradrag for disse i stedet for minstefradraget.

HJEMMEKONTOR: Det er flere av oss som ikke holder på de kostholdsvanene vi pleier på hjemmekontor, og det kan «straffe» seg. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Slik får du skattefradrag for hjemmekontoret

Det er likevel et alternativ til minstefradraget for lønnsmottakere: De kan kreve fradrag for faktiske kostnader i tilknytning til sitt arbeide.

For inntektsåret 2020 må disse totalt sett overstige 104 450 kroner.

Dersom du krever faktiske kostnader og samtidig skal inkludere et fradrag for hjemmekontor, må du imidlertid ha etablert et eget rom hvor du arbeider hjemme, og dette rommet må kun benyttes til nettopp arbeid.

- Du får altså ikke fradrag for å drive hjemmekontor fra kjøkkenbordet eller arbeidspulten under trappa, sier advokat Øistein Olsen Krokmoen i Huseiernes Landsforbund i en nettsak.

Ønsker du å kreve fradrag for faktiske kostnader i stedet for minstefradrag, er fradragssatsen for hjemmekontor 1850 kroner. Beløpet skal ikke reduseres selv om du har hjemmekontor kun deler av året.

- Få heller støtte fra arbeidsgiver

Du ble kanskje litt skuffet nå hvis du har sittet over ett år ved kjøkkenbordet på hjemmekontor, men selv om du ikke får skattefradrag for det, betyr det ikke at du må finansiere hele hjemmekontoret selv, ifølge advokat Krokmoen.

Det er nemlig ganske mye du kan få i støtte uten at du må skatte av det, så lenge arbeidsgiveren er villig til å betale.

- Støtte til selve kontoret kan du bare få hvis du har et eget rom som vi beskrev, mens støtte til utstyret kan du få, sier Krokmoen.

Han forteller at trikset er at arbeidsgiver står som eier av gjenstandene, og at du som arbeidsgiver låner disse gjenstandene.

Her er noen eksempler på hva du kan få hjemmekontor-støtte til:

  • Arbeidsgivers PC er det flest er vant til å få låne, men husk at også tilleggsutstyr som ekstra tastatur, mus og stor skjerm er arbeidsverktøy du kan låne av arbeidsgiver.
  • Videre gjelder reglene også for kontormøbler, som pult og stol. Særlig aktuelt vil dette være nå som mange har nok opplevd at kjøkkenbordet ikke har optimal arbeidshøyde for kontorarbeid.
  • De som arbeider hjemmefra får gjerne dekket mobiltelefon og bredbånd. Da må du som arbeidstaker skatte av 4392 kroner i året for den private bruken av disse tjenestene, mens resten av det arbeidsgiver dekker vil da være skattefritt. Koster, for eksempel, bredbåndsabonnementet ditt 499 kroner i måneden, blir det 5988 kroner i året. Du lønnsskattlegges for 4392 kroner og får 1596 kroner i skattefri støtte av arbeidsgiver.

Får mange spørsmål om hjemmekontor og skatt

Ringså i Skatteetaten opplyser at de får mange spørsmål fra hjemmekontorister om skattefradrag. Derfor har de publisert en prinsipputtalelse hvor de svarer på det mange av dem lurer på.

Og, i denne saken kan du lese om hvordan du corona-tester skattemeldingen etter et spesielt arbeidsår for de fleste:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer