Stemme på nett?

Derfor får du ikke stemme fra sofaen under årets valg

Å stemme på nett ble testet ut under forrige stortingsvalg. Men det blir ikke mulig under valget i september.

STEMME HJEMME? Det var mulig ved forrige valg, som en prøveordning, da stemmegivning over internett ble testet ut. Ordningen blir derimot ikke videreført, så i år må du ta til takke med tradisjonelle valglokaler. Foto: NTB Scanpix
STEMME HJEMME? Det var mulig ved forrige valg, som en prøveordning, da stemmegivning over internett ble testet ut. Ordningen blir derimot ikke videreført, så i år må du ta til takke med tradisjonelle valglokaler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under stortingsvalget i 2013 fikk i alt 250.000 nordmenn bosatt i 12 av landets kommuner stemme hjemmefra via nettet. Dette var en prøveordning som ble testet ut for andre, og siste gang:

Da Dinside skrev om ordningen ved forrige valg, uttalte Kommunaldepartementet at den måtte evalueres før det eventuelt kunne bli mulig for alle å stemme på nett.

I 2014 ble derimot foten satt ned for å innføre dette for alle stemmeberettigede.

Derfor blir det ikke hjemme-valg på nett

Det var i juni i 2014 det ble vedtatt at man ikke ønsker flere forsøk med stemmegivning over internett.

- Det har vært politisk uenighet om forsøkene, og Stortinget har flere ganger diskutert saken. Regjeringen ønsker å sikre den høye tilliten som finnes til valggjennomføringen i Norge, og mener at det er uheldig med politisk uenighet knyttet til selve gjennomføringen av valget, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner den gang.

Regjeringen konkluderte dermed med at det ikke var hensiktsmessig å bruke penger og tid på flere forsøk, når det ikke var et bredt politisk ønske om å innføre internettstemmegivning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer