Derfor får du influensa

Er du en av dem som blir slått ut hver eneste vinter?

Tok influensaen deg denne vinteren også, gitt? Foto: colourbox.com
Tok influensaen deg denne vinteren også, gitt? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vinteren kommer får vi straks flere influensasyke, og det er et fenomen som lenge har forundret forskerne. En ny amerikansk studie kan imidlertid avsløre at årstidsbetingede variasjoner i absolutt luftfuktighet ser ut til å være den underliggende årsaken til at så mange flere blir syke om vinteren, melder EurekAlert.

Les også: Derfor er kulda farlig

Sammenheng med været

Forskere har lenge hatt en mistanke om at det finnes en sammenheng mellom luftfuktighet og årstidsbetingede influensautbrudd, men det meste av forskningen som har blitt gjort på området har fokusert på den relative luftfuktigheten.

Relativ luftfuktighet er et mål på forholdet mellom innholdet av vanndamp i luften og metningsnivået, noe som varierer med temperaturen, mens absolutt luftfuktighet kan defineres som den faktisk mengden vann i luften, uavhengig av temperatur. Sistnevnte er mye høyere om sommeren.

Forskerne brukte 31 år med målinger av absolutt luftfuktighet for å lage en matematisk influensamodell, og det viste seg at simuleringer av denne modellen gjenskapte den årstidsbetingede influensasyklusen gjennom hele USA. Det var med andre ord en klar sammenheng mellom variasjoner i absolutt luftfuktighet og influensautbrudd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.