Derfor får du influensa

Er du en av dem som blir slått ut hver eneste vinter?

Tok influensaen deg denne vinteren også, gitt? Foto: colourbox.com
Tok influensaen deg denne vinteren også, gitt? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vinteren kommer får vi straks flere influensasyke, og det er et fenomen som lenge har forundret forskerne. En ny amerikansk studie kan imidlertid avsløre at årstidsbetingede variasjoner i absolutt luftfuktighet ser ut til å være den underliggende årsaken til at så mange flere blir syke om vinteren, melder EurekAlert.

Les også: Derfor er kulda farlig

Sammenheng med været

Forskere har lenge hatt en mistanke om at det finnes en sammenheng mellom luftfuktighet og årstidsbetingede influensautbrudd, men det meste av forskningen som har blitt gjort på området har fokusert på den relative luftfuktigheten.

Relativ luftfuktighet er et mål på forholdet mellom innholdet av vanndamp i luften og metningsnivået, noe som varierer med temperaturen, mens absolutt luftfuktighet kan defineres som den faktisk mengden vann i luften, uavhengig av temperatur. Sistnevnte er mye høyere om sommeren.

Forskerne brukte 31 år med målinger av absolutt luftfuktighet for å lage en matematisk influensamodell, og det viste seg at simuleringer av denne modellen gjenskapte den årstidsbetingede influensasyklusen gjennom hele USA. Det var med andre ord en klar sammenheng mellom variasjoner i absolutt luftfuktighet og influensautbrudd.

Les også: Slik holder du deg frisk

Dette været var verst

Forskerne oppdaget også at mange influensautbrudd om vinteren ofte kom direkte etter en periode med uvanlig tørt vær.

- En tørr periode er ingen betingelse for at man skal få et influensautbrudd, men man hadde hatt en slik periode i opptil 60 prosent av utbruddene vi analyserte, så tørt vær ser ut til å øke sannsynligheten for at man får et influensautbrudd, sier studieleder og atmosfæreforsker Jeffrey Shaman ved Oregon State University.

- Virusresponsen er nesten umiddelbar – smitteforekomsten øker, og omtrent ti dager senere følger influensadødeligheten etter.

Les også: Slik nyser du riktig

Men flere ting spiller selvsagt inn

Pleier du å få influensa?

(Avsluttet)
Nei, sjelden(39%)
Nei, aldri(24%)
Tja, jeg blir da rammet innimellom(17%)
Ja, hver eneste vinter(12%)
Ja, som regel(8%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette betyr imidlertid ikke at man kan spå hvor influensaen vil slå til neste gang.

- Den absolutte luftfuktigheten kan definitivt påvirke influensavirusets mulighet til å overleve, men hvor alvorlig et influensautbrudd blir har også sammenheng med andre faktorer, som for eksempel hvilken type virus det dreier seg om, hvor ondartet det er, hvor mottakelig befolkningen er for viruset og i hvilken grad folk omgås med hverandre.

Les også: Flykabinen er mindre smittefarlig enn du tror

Ifølge Mark Lipsitch, som er medforfatter av studien og professor i epidemiologi ved Harvard School of Public Health, tror at disse resultatene også kan ha betydning for andre sykdommer.

- Det at mange infeksjonssykdommer er årstidsbetinget er en svært gammel observasjon, men mekanismene som ligger bak dette, særlig når det gjelder luftveissykdommer som influensa, har vært mindre klare.

Les også: Slik pleier du en influensasyk

Kan også forklare variasjoner i andre sykdommer

Ifølge Lipsitch kan årstidsvariasjoner i influensautbrudd også være med på å forklare svingninger i forekomsten av andre sykdommer, som for eksempel lungebetennelse og hjernehinnebetennelse, i tillegg til sesongbetonte variasjoner i forekomsten av blant annet hjerteinfarkt og slag.

- Det at man nå har oppdaget en sammenheng mellom influensautbrudd og absolutt fuktighet kan ha stor betydning for utviklingen av strategier for smittebegrensning, sier Irene Eckstrand, som har forvaltningsansvar for The U.S. National Institute of General Medical Sciences «MIDAS-program» (Models of Infectious Disease Agent Study).

- Det å forstå hvorfor influensautbrudd oppstår er et viktig første skritt mot å begrense eller til og med forhindre utbrudd, og det er derfor viktig at forskere følger opp denne spennende sammenhengen.

Les også: Slik unngår du å bli syk

Studien er publisert i PLoS Biology.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer