Derfor får du vondt i puppene

Det er ikke bevegelsen når du trener som får brystene til å verke.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Testpersonene hadde mest smerte og ubehag når de satte opp farten og når de slakket ned.


Musklene er såre og lungene kjennes ut som om de er i ferd med å eksplodere. Trening skal tydeligvis gjøre litt vondt. Men er du kvinne har du enda mer å bekymre deg for. Mange får nemlig vondt i brystene når de trener.

Ifølge idrettsforsker Joanna Scurr vet vi lite om hvorfor dette skjer. Hun prøver nå å finne svaret på hvorfor brystvev blir ødelagt når vi løper.

- Det er ikke graden av bevegelse som er viktig, men hvor raskt brystvevet beveger seg, sier hun til Daily Mail.

Les også: - BH kan gi hengepupper

Verst i begynnelsen

Scurr har studert mer enn 100 kvinner mens de har løpt på tredemølle med sensorer festet til brystene. Deretter har hun målt hvor langt brystene har forflyttet seg og beregnet hvor raskt de beveget seg opp og ned, fram og tilbake og fra side til side.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer


Tidligere har Scurr presentert funn som viser at brystene kan sprette så mye som 21 centimeter under trening, og at over halvparten av alle kvinner får vondt i brystene når de trener.

Nå har Scurr også oppdaget at farten på brystbevegelsene forandrer seg under løpssyklusen.

- Testpersonene hadde mest smerte og ubehag når de satte opp farten og når de slakket ned, forklarer hun.

Kan gi bedre BH-er

I en tidligere studie har idrettsforskeren funnet ut at vanlige BH-er og sports-BH-er ikke er effektive nok i å redusere brystsmerter under trening. De førte riktignok til at puppene spratt mindre opp og ned, men forhindret ikke at de beveget seg fra side til side.

Scurr mener det blir forsket altfor lite på brysthelse og synes det er viktig å studere hvordan og hvorfor brystene beveger seg.

- Denne forskningen kan ha betydning for millioner av kvinner som lider av treningsrelaterte brystsmerter og kan ha avgjørende betydning for BH-design, sier Scurr om sin siste studie.

Ikke slappe pupper av amming

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer