Derfor får han mannepupper

Opptil to av tre unge menn opplever at brystene blir større. Her er årsakene til at det skjer.

Forstørrede bryster hos menn er ikke uvanlig, men hos voksne bør man være oppmerksom på om tilstanden kan være symptom på et underliggende problem. Foto: Science Photo Library
Forstørrede bryster hos menn er ikke uvanlig, men hos voksne bør man være oppmerksom på om tilstanden kan være symptom på et underliggende problem. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så mange som to av tre unge gutter opplever at brystene blir større og ømmere i en periode i ungdommen.

Men hos voksne menn er forstørrede bryster et symptom på et underliggende problem og skal undersøkes, forteller lege Ann Cathrin Reichelt på Lommelegen.no

Medisinsk betegnelse på forstørrede bryster hos menn er gynekomasti. Gynekomasti er ikke en sykdom, men kan være et symptom på en underliggende sykdom eller tilstand.

20 kroppsdeler du ikke trenger

For mye kvinnelige hormoner

Både menn og kvinner har både kvinnelige og mannlige kjønnshormoner. De kvinnelige kjønnshormonene er østrogen og progesteron, det mannlige kjønnshormonet er testosterom. Kvinner har overvekt av østrogener og menn har overvekt av testosteron.

Gynekomasti oppstår når det hos menn er en økning i de kvinnelige kjønnshormonene i forhold til de mannlige. Det er mange mulige årsaker til dette.

Test deg selv: Hva kan du om kroppen?

Mannens alder er viktig når legen skal undersøke en mann for gynekomasti.

  • Nyfødte. Det er normalt for nyfødte å ha forstørrede bryster fordi de er blitt utsatt for påvirkning av kvinnelige kjønnshormoner i mors liv. Dette avtar vanligvis raskt etter fødselen.
  • Ungdom. I puberteten opplever så mange som to av tre gutter opplever å få ømme bryster og lett forstørrelse. Dette er en hyppig årsak til bekymring, og mange oppsøker lege. Forstørrelsen kan være mest på én side, eller mer ømt på en side, eller likt på begge sider. Det kan vare noen måneder eller få år, men det skal imidlertid ikke vare inn i det voksne liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer