Derfor gir ungdom blaffen

Lurer du på hvorfor tenåringer ikke bryr seg om viktige ting? Nå vet forskerne hvorfor.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er ikke guttungens feil at han skulker skolen, går på fylla og sover lenge om morgenen. Forskere har nå oppdaget at tenåringer har spesielt lav aktivitet i et område i hjernen som styrer motivasjon.

Og mangelen på motivasjon kan forklare mye av den typiske tenårings-oppførselen. Med lav motivasjon blir belønning mindre attraktivt og risiko lettere å overse. Og det kan være en del av grunnen til at ungdom topper listene over fyllekjøring, ulykker og ubeskyttet sex.

Risiko og belønningDet er forskerne ved US National Institute for Alcohol Abuse and Alcoholism som har undersøkt hvordan hjernen vår reagerer med motivasjon. 12 tenåringer og 12 voksne ble sammenliknet med hjernescanning mens de spilte et spesialdesignet pengespill.

Ønsket om å vinne penger og innsatsen til spillerne var lik for både unge og voksne. Men bildet av hjerneaktiviteten viste en helt annen historie. Området i hjernen som styrer motivasjon og beregner risiko mot belønning, ble mye mindre stimulert hos de unge deltakerne.

Trenger sterkere impulser- Det ser ut til at hjerneaktiviteten som beregner risiko mot belønning er mye lavere hos tenåringene. Dette kan forklare hvorfor de unge trenger mer stimuli for å oppnå den samme intensiteten i hjerneaktiviteten, forteller forsker James Bjork til New Scientist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.