Derfor gjesper du

Mysteriet endelig oppklart.

Ifølge forskere gjesper både mennesker og dyr fordi vi trenger å avkjøle hjernen.  Foto: Colourbox
Ifølge forskere gjesper både mennesker og dyr fordi vi trenger å avkjøle hjernen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Koker det i hodet? Vel, da vil du sannsynligvis snart gjespe. En ny studie konkluderer nemlig med at grunnen til at vi gjesper er for å regulere temperaturen i hjernen. Det melder discovery.com.

Som en datamaskin

Ifølge forskerne oppklarer studien en rekke mysterier rundt hvorfor vi gjesper; som hvorfor vi som regel gjesper før og etter søvn, hvorfor enkelte sykdommer fører til overdreven gjesping, og hvorfor pusting gjennom nesen og avkjøling av pannen ofte stopper gjespingen.

Les også: Kvinner sover ikke søtt

- Hjernen er som en datamaskin. Den opererer mest effektivt når den er avkjølt, og når fysiske tilpasninger er utviklet for å gi maksimal avkjøling av hjernen, sier Andrew Gallup, leder av studien og forsker ved Institutt for biologi ved Binghamton University.

Sammen med kollegaene Michael Miller og Anne Clark testet han ut teorien sin på undulater i Australia. Grunnen til at de valgte akkurat disse fuglene er at de har relativt store hjerner, de lever vilt i Australia hvor det kan være store temperatursvingninger - og viktigst av alt; de er ikke påvirket av såkalt "smittsom gjesping" som mennesker og en rekke andre dyr er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer