Strømpris

Derfor gjør strøm­prisen nok et byks

Strømprisen når nytt «høydepunkt».

NYTT STRØMPRISHOPP: I ettermiddag nærmer strømprisen seg fire kroner per kilowattime. Foto: Shutterstock/skjermdump
NYTT STRØMPRISHOPP: I ettermiddag nærmer strømprisen seg fire kroner per kilowattime. Foto: Shutterstock/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 8. november mellom klokka 16.00 og 19.00 bør du vurdere å droppe klesvasken og elbilladingen, skru ned varmen og trekke for gardinene:

UTROLIG ENKEL STRØMSPARING: Med disse enkle grepene kan du kutte strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Strømprisen øker nemlig fra 1,58 kroner kilowattimen til en pristopp på 3,48 kroner per kilowattime mellom klokka 17.00 og 18.00.

Deretter synker strømprisen sakte, men sikkert ned til 1,53 kroner klokka 19.00.

HOPP: Strømprisen er inkludert moms, men uten nettleie og eventuelt påslag hos strømselskapet. Foto: skjermdump
HOPP: Strømprisen er inkludert moms, men uten nettleie og eventuelt påslag hos strømselskapet. Foto: skjermdump Vis mer

Kinderegg-effekt

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight forklarer overfor Din Side at det er tre grunner til bykset strømprisen gjør denne november-mandagen:

- Det skyldes veldig lite vind i Norden, samtidig som temperaturene faller og forbruket stiger. På mandag klokka 17.00 kommer vi hjem fra jobb, skrur på lyset og setter på middagen og annet, sier Lilleholt.

- Alt dette forsterkes også fra våre naboland, som har samme utfordring som oss, og ønsker å importere kraft fra Sør-Norge, fortsetter han.

Lilleholt kan imidlertid berolige oss med at strømprisen vil falle vesentlig igjen allerede tirsdag.

Vannmagasinene fylles opp

I rapporten til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i uke 43 står det at fyllingsgraden i vannmagasinene våre fortsetter å øke.

Ved utgangen av uke 43 var fyllingsgraden i norske magasin 71,3 prosent, og gjennom uka gikk magasinfyllingen opp med tre prosentenheter.

Medianverdien for fyllingen på tilsvarande tidspunkt for årene 2001 til 2020 var drøyt 83 prosent.

Per nå har Nord-Norge høyest magasinfylling med 83,2 prosent, mens Sørvest-Norge har lavest fyllingsgrad med 61,4 prosent.

NVE opplyser videre at det de siste ukene har vært store svingninger i forventningene i kraftmarkedet. Kontraktene for nordisk og tysk kraft for første kvartal av 2022 falt med henholdsvis 10 og 20 prosent.

Forventninger om mildere vær og mindre knapp ressurssituasjon i brenselsmarkedet framover, er én viktig årsak til nedgangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer