Derfor glemmer vi det vi lærte på skolen

Merker du også at du har glemt en del?

Det vi skal huske på må overleve tre forskjellige stadier. Først må de kodes inn, så må det oppbevares over tid og så må det hentes ut igjen til en passende anledning.  Foto: Colourbox.com
Det vi skal huske på må overleve tre forskjellige stadier. Først må de kodes inn, så må det oppbevares over tid og så må det hentes ut igjen til en passende anledning. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvem ble i Eidsivating lagmannsrett frifunnet for dobbeltdrapene som var begått i “Lille Helvete” i Fredrikstad i 1969?

Hva heter Nord-Amerikas største elv?

Hva kalte Darwin sitt hovedarbeid som han offentliggjorde i 1859?

Du kjenner deg helt sikkert igjen: Du spiller Trivial Pursuit med noen venner, og får problemer med å svare spørsmål. Du vet du kan svaret - for dette er jo noe du har lært, men du klarer likevel ikke å huske det.

- Vi husker langt mer enn vi tror. Men på den annen side: Jo da, vi glemmer virkelig mye. Det er helt normalt og slik skal det være, forsikrer hukommelsesekspert Pål Johan Karlsen, ifølge Forskning.no.

Hans videre trøst er at det meste av det vi lærer og opplever glemmes innen de første timene, dagene og ukene. Det som sitter igjen etter flere uker, sitter så godt at vi husker det i lang, lang tid. Karlsen forklarer hvorfor dette skjer.

Les også: Derfor glemmer du aldri å sykleHvor godt husker du? Test deg selv her!

Tre stadier i hukommelsen

Det vi skal huske må overleve tre forskjellige stadier. Først må det kodes inn, så må det oppbevares over tid og så må det hentes ut igjen til en passende anledning. Hvis et eller flere av disse stadiene svikter, så glemmer vi, ifølge Forskning.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer