Derfor har du ikke sex

Lenge siden sist? Hodepine er ikke den eneste forklaringen.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dere trenger ikke å være på en strand i Stillehavet for å skape gode opplevelser.


En fersk undersøkelse som er utført av analysebyrået Visendi på vegne av Kondomeriet viser at manglende overskudd er hovedårsaken til at nordmenn over 25 år har mindre sex enn før. Norske eksperter er ikke overrasket.

Les også: Mye sex ingen lykkekur

- Jeg tror nok at dette kan være riktig, vi lever i en tidsklemme hele tiden. Folk i dag har så mye på programmet at sex blir en prioriteringspost. Før var jo sex nærmest en ekteskapelig plikt, men den type forpliktelser har mistet mye av sin betydning i dag, sier samlivsekspert og psykolog Frode Thuen til DinSide Helse.

Åpenhet rundt sex har aldri vært større, men det er ifølge Thune ikke bare positivt.

- Den åpenheten kan bli et tveegget sverd, fordi man blir veldig opptatt av at alt skal være så bra og perfekt. Det bidrar til å skape høyere krav og forventninger til hva man skal få ut av sexlivet.

Les også: 10 grunner til at vi har sex

- Prioriteringsdilemma
Samlivsrådgiver og familieterapeut Solveig Vennesland er enig. Hun møter stadig par som sliter med å finne tid og overskudd til hverandre i hverdagen.

- Folk i 25 til 45 års alderen er jo spesielt utsatt for et prioriteringsdilemma. Med fokus på karrierebygging og familieliv, og de kravene som stilles til dette i dag, er det ikke rart at det går på bekostning av samlivet, sier hun til DinSide Helse.

Mens mannen har kommet sterkere på banen i hjemmet, har kvinnen kommet mer på banen i arbeidslivet, og dette skaper nye utfordringer for begge parter,ifølge Vennesland.

- Men man kan jo stusse over hvorfor det har blitt slik at man setter kjærligheten og lidenskapen, som en gang var utgangspunktet for forholdet, på vent til alt det andre er på plass. Mange spør seg om hvor feilen ligger når sexlivet begynner å dabbe av, men det er egentlig ingen mystikk rundt dette. Det er helt enkelt mangel på nærhet, interesse, overskudd og tid, mener hun.

Les også: Aldersforskjell gir best sex

Også Vennesland tror at åpenheten rundt sex i dagens samfunn kan volde mer skade enn nytte.

- Dette slår nok begge veier. Man må ikke tro at sex er noe for moderne mennesker, det har vært viktig for folk gjennom alle tider. Jeg får av og til tilbakemeldinger på at vi fagfolk gjør dette så vanskelig. Mange opplever å få litt forrykte forventninger til sex, at alt skal være så flott og spesielt. For å si det enkelt; god, gammeldags sex har ikke gått ut på dato. Jeg tror ikke man skal ha så skyhøye forventninger til at alt skal være så perfekt.

Hun mener at seksuallivet er en naturlig del av oss, og det beste er om par kan utvikle sin egen form, som er med på å skape den gode, spesielle nærheten.

- Dere trenger ikke å være på en strand i Stillehavet for å skape gode opplevelser. Denne idylliseringen av sex er med på å skape underlegenhetsfølelse og frustrasjoner, spesielt blant unge mennesker.

Les også: Sex gjør tenåringer eldre

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Sex er ikke et must
Sexolog Bente Træen har tidligere uttalt til VG Nett at sex slett ikke er et must for et godt partnerskap og samliv.

- Det er ikke sikkert at sex er det viktigste i et forhold hele tiden. Det er mediaskapt at man skal ha et vidunderlig sexliv bare fordi man har en partner. Derfor er mitt første råd at man bør bestemme seg for om man skal prioritere sex, og i så fall sette av tid til det, sa Bente Træen til VG Nett.

Anita H. Clayton er professor i psykiatri ved Virginia universitet og forfatter av boken ”Satisfaction: Women, Sex, and the Quest for Intimacy”. Hun slår et slag for regelmessig sex som en av de viktigste kildene til god helse og et godt samliv.

Ifølge Clayton er de vanligste grunnene til at vi dropper å ha sex følgende:

 • Mangel på tid og overskudd
 • Utbrenthet og depresjon
 • Vi har TV, PC og telefoner på soverommet
 • Vi er misfornøyd med egen kropp og utseende
 • Hormonforstyrrende medisiner
 • Mangel på kommunikasjon
 • Les også: Så mange sa ja til sex med en ukjent

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer