Derfor har kvinner flest mareritt

Mensen har skylda.

Kvinner har langt oftere mareritt om natten enn menn, viser studie.  Foto: colourbox.com
Kvinner har langt oftere mareritt om natten enn menn, viser studie. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner opplever å ha langt flere og mer skremmende mareritt om natten enn menn. Det viser en ny studie som fant sted ved the University of the West of England, skriver avisen Daily Mail.

Ifølge forskerne bak studien skal kvinnenes mareritt også være mer intense, og sitter gjerne i kroppen en stund etter at man har våknet.

170 frivillige kvinnelige og mannlige studenter deltok i undersøkelsen.

Les også: Dette betyr drømmene dine

Forbereder hjernen

Forskerne mener å ha funnet at endringer i kvinnenes kroppstemperatur, som følge av deres månedlige syklus, kan ligge til grunn for de nattlige marerittene.

Mareritt kan  forberede hjernen på eventuelle skremmende hendelser, mener ekspert.     Foto: colourbox.com
Mareritt kan forberede hjernen på eventuelle skremmende hendelser, mener ekspert. Foto: colourbox.com Vis mer

Dr. Jennie Parker, som ledet studien, tror at marerittene kan bidra til å forberede hjernen på stressende og skremmende hendelser i fremtiden.

- Man har lett for å kategorisere alle vonde drømmer som mareritt, men kvinnene kan fortelle om svært ulike typer drømmer, sier hun til Daily Mail.

Gjennom forskning har hun identifisert minst tre spesifikke typer mareritt, som alle bryner hjernen på tøffe og farlige situasjoner. Et av marerittene handler om å bli jaget og forfulgt, et annet om å miste et barn eller en partner, og det tredje om uvirkelige og skremmende omgivelser.

Også tidligere studier har vist sammenhenger mellom endringer i kroppstemperaturen og hyppige drømmer.

Temperaturen stiger som regel etter at en kvinne har hatt eggløsning, for så å synke igjen .

Ifølge Dr. Parker er det dokumentert at endringer i drømmemønsteret følger temperatursvingningene under syklusen.

- Premenstruelle kvinner later til å ha mer aggressive drømmer, og de er mer tilbøyelige til å huske drømmene sine, sier hun.

Les også: Hjernens hemmeligheter

Husker lettere

Enkelte eksperter vil hevde at kvinner ikke har flere mareritt enn menn, men at de har lettere for å huske dem, og dermed snakker mer om dem.

Studien utfordret imidlertid deltakerne til å fortelle om sine eventuelle mareritt like etter at de hadde våknet. 19 prosent av de mannlige studentene fortalte at de hadde hatt mareritt, mens 30 prosent av de kvinnelige studentene fortalte det samme.

- Det er liten tvil om at kvinner opplever å ha flere mareritt enn menn, mener Dr. Parker.

Dr Chris Idikowski, som er leder av Edinburgh Sleep Centre, mener det er påfallende ulikheter i måten kvinner og menn drømmer på.

- Kvinner husker generelt drømmene sine bedre enn menn, uttalte han under the British Association science festival i Liverpool.

- De snakker mer om sitt følelsesliv enn menn, så de har også større forutsetninger for å huske drømmene sine, sa han under kongressen.

Å drømme er en del av vårt normale søvnmønster og vi gjør det hver eneste natt. Ifølge drømmeforskere er sannsynligheten for at vi vil huske marerittet våre størst dersom vi våkner opp i løpet det.

Les også: Søvnen gjør deg smart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer