Strømpris

Derfor har Merethe (43) strøm til fastprisavtale

Hun betaler 39 øre, mens resten av oss må punge ut over ei krone per kilowattime i disse dager med skyhøy strømpris. Forbrukerrådet er imidlertid forsiktige med å anbefale folk flest fastpris på strøm.

FORSIKRET MOT STRØMPRISSVINGNINGER: Merethe har fastpris på strøm og betaler dermed betydelig mindre enn de fleste av oss for strømmen - i alle fall slik prisene er nå. Foto: Skjermdump/privat.
FORSIKRET MOT STRØMPRISSVINGNINGER: Merethe har fastpris på strøm og betaler dermed betydelig mindre enn de fleste av oss for strømmen - i alle fall slik prisene er nå. Foto: Skjermdump/privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I begynnelsen av august byttet jeg til fastprisavtale etter å ha sett at noen på Facebook-gruppa Prismatch Strøm hadde inngått en slik avtale for et helt år, sier Merethe Ragnardotter Flakk til Dinside, men skynder seg å legger til:

- Jeg synes ett år var for lenge, så jeg fant en fastprisavtale med varighet i seks måneder, som passet meg bedre.

Kraftig kraftpris-rabatt

Dermed har 43-åringen, som er bosatt i Oslo, sikret seg strøm til 38,9 øre kilowattimen for et halvt år, mens de fleste andre, som betaler spotpris, må ut med over ei krone per kilowattime enkelte timer i disse dager.

Seinest søndag 15. august svinger prisen fra 72 til 104 øre kilowattimen, og det er uten nettleie og eventuelt påslag som er knyttet til strømkundenes individuelle avtaler.

IKKE SUPERSØNDAG AKKURAT: Slik utvikler strømprisen seg gjennom søndag 15. august i Oslo. Prisen er inkludert moms, men uten påslag og nettleie. Foto: skjermdump.
IKKE SUPERSØNDAG AKKURAT: Slik utvikler strømprisen seg gjennom søndag 15. august i Oslo. Prisen er inkludert moms, men uten påslag og nettleie. Foto: skjermdump. Vis mer

Og, det stopper ikke her, skal vi tro sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight. Han sa nemlig dette nylig til Dinside:

- Det er et realistisk scenario at vi kommer til å se priser her til lands som i Europa, altså strømpriser som er 50 prosent høyere enn de vi har per nå.

- Liker det ikke

Merethe Ragnardotter Flakk har aldri hatt fastprisavtale på strøm tidligere.

- Jeg liker det egentlig ikke, men endret mening da jeg så prisen jeg fikk, sier hun.

FASTPRISKUNDE: Oslo-kvinnen Merethe Ragnardotter Flakk har bundet seg til en fastprisavtale på strøm i et halvt år. Foto: Privat.
FASTPRISKUNDE: Oslo-kvinnen Merethe Ragnardotter Flakk har bundet seg til en fastprisavtale på strøm i et halvt år. Foto: Privat. Vis mer

- Hva gjør du når avtaler går ut om seks måneder?

- Da bytter jeg tilbake til mitt faste strømselskap, som jeg har et godt forhold til. Jeg har faktisk allerede avtalt tilbakebyttet med dem, svarer Ragnardotter Flakk.

Hun synes det er vanskelig å svare på om hun kommer til å inngå fastprisavtale igjen ved en seinere anledning, men er prisen riktig, kan hun ikke utelukke det. Videre anbefaler hun fastprisavtaler til alle som ønsker ei stabil og forutsigbar strømregning, og finner et godt tilbud.

STRØMSJOKK: Med enkle grep i hverdagen kan du senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang. Vis mer

Kan slå begge veier

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet synes imidlertid det er utfordrende å anbefale fastpris på generelt grunnlag, siden en slik anbefaling forutsetter at strømprisen fortsetter å stige i framover.

- Dersom strømprisen faller til gamle nivåer, vil de som tegner fastpris i dag, komme dårlig ut av det, påpeker Iversen overfor Dinside.

- Hvis du har behov for forutsigbarhet og er redd for enda høyere priser når kulda setter inn, kan likevel fastpris være noe for deg. Potensielle fastpriskunder bør også være bevisste på bindingstida og eventuelle bruddgebyrer hvis de vil avslutte avtalen før den egentlig går ut, fortsetter han.

Fastpriskundene best ut i 2021

Spotpris er tradisjonelt den anbefalte prismodellen, siden den over tid gir billigst strøm, ifølge Ivensen.

- Likevel har fastpriskundene kommet best ut av det hittil i år, ifølge SSB. Men det er ikke overraskende at eksisterende fastpriskunder gjør det nå som prisene har steget så voldsomt, sier han.

Vil du sjekke spotprisavtalen din opp mot andre avtaler på markedet, eller ønsker å undersøker mer rundt fastpris, er Forbrukerrådets Strømpris.no et nyttig verktøy.

- Den billigste strømmen er alltid den du ikke bruker, så strømsparingstiltak, kombinert med en god spotprisavtalen, er antakelig fortsatt veien å gå for veldig mange, avslutter juristen.

Annonsørinnhold: Dette er Norges billigste fastprisavtaler

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer