Strømpris

Derfor har vi Europas laveste strømpriser

Snittprisene i Norge skiller seg kraftig fra enkelte andre europeiske land.

EUROPAMESTER: Norge går av som «europeisk mester i lave strømpriser» . Les hvorfor i saken under. Illustrasjon: Energi Norge
EUROPAMESTER: Norge går av som «europeisk mester i lave strømpriser» . Les hvorfor i saken under. Illustrasjon: Energi Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er vi heldige og har de laveste strømprisene i verdensdelen. På det meste skiller det 80 prosent, da sammenlignet med Italia.

- Kraftprisen på kontinentet er i stor grad bestemt av kostnadene ved å produsere kull- og gasskraft. I timer med høy etterspørsel må dyrere kraftverk starte, som drar prisen opp. I Norge er kraftsektoren dominert av vann og kjernekraft, samt stadig mer vindkraft. Dette er teknologier med lave produksjonskostnader, forklarer analytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting overfor Dinside.no.

Mye av vannkraftproduksjonen er dessuten regulerbar gjennom vannmagasinene, slik at man enklere og billigere kan juster produksjonen i takt med forbruket, legger han til.

Vi presiserer at dette er strømpris uten nettleie og avgifter.

Høye priser i Italia

Når det gjelder hvorfor strømprisen i Italia er så høy sammenlignet med her til lands, skyldes nok dette at Italia er ett av få europeiske land som har vært avhengig av betydelig strømimport hvert år i hele tiårsperioden som vises i figuren.

- Gasskraft er dominerende i Italia, hvilket gir høyere kraftpriser enn i kulldominerte områder, som Tyskland, sier Rennesund.

I tillegg har italienske gasspriser ligget høyere enn i andre europeiske land, noe som også har bidratt til høyere kraftpriser.

SMÅ OG STORE FORSKJELLER: Her ser du hvor mye som skiller våre fra resten av Europas strømpriser. Illustrasjon: Energi Norge.
SMÅ OG STORE FORSKJELLER: Her ser du hvor mye som skiller våre fra resten av Europas strømpriser. Illustrasjon: Energi Norge. Vis mer

Betalt for å bruke strøm i januar

Nylig skrev Dinside om et ganske spesielt fenomen i en av de vanligvis kaldeste vintermånedene.

Den 17. januar var det nemlig flere strømselskap som har negative strømpriser, for eksempel Lærdal Energi som hadde en strømavtalen med -30,50 øre påslag per kilowattime, mens spotprisen samme dag var under dette.

Det betyr at strømkundene til dette selskapet fikk drøyt fire kroner fra strømselskapet for å bruke strøm akkurat denne dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer