Strømpris

Derfor har vi Europas laveste strømpriser

Snittprisene i Norge skiller seg kraftig fra enkelte andre europeiske land.

EUROPAMESTER: Norge går av som «europeisk mester i lave strømpriser» . Les hvorfor i saken under. Illustrasjon: Energi Norge
EUROPAMESTER: Norge går av som «europeisk mester i lave strømpriser» . Les hvorfor i saken under. Illustrasjon: Energi Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er vi heldige og har de laveste strømprisene i verdensdelen. På det meste skiller det 80 prosent, da sammenlignet med Italia.

- Kraftprisen på kontinentet er i stor grad bestemt av kostnadene ved å produsere kull- og gasskraft. I timer med høy etterspørsel må dyrere kraftverk starte, som drar prisen opp. I Norge er kraftsektoren dominert av vann og kjernekraft, samt stadig mer vindkraft. Dette er teknologier med lave produksjonskostnader, forklarer analytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting overfor Dinside.no.

Mye av vannkraftproduksjonen er dessuten regulerbar gjennom vannmagasinene, slik at man enklere og billigere kan juster produksjonen i takt med forbruket, legger han til.

Vi presiserer at dette er strømpris uten nettleie og avgifter.

Høye priser i Italia

Når det gjelder hvorfor strømprisen i Italia er så høy sammenlignet med her til lands, skyldes nok dette at Italia er ett av få europeiske land som har vært avhengig av betydelig strømimport hvert år i hele tiårsperioden som vises i figuren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer