Derfor kan staten gi skyhøye purringer

Kan kreve høye purregebyr allerede én dag etter forfall.

Får du regninger fra staten, må disse betales innen betalingsfristen om du vil unngå høye tilleggsavgifter. Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE
Får du regninger fra staten, må disse betales innen betalingsfristen om du vil unngå høye tilleggsavgifter. Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det Inkassoloven som bestemmer hvor mye man må betale i purregebyr, og hvor mange dager etter forfall dette er tillatt å legge til regningen. Loven tillater å legge 62 kroner til i purregebyr 14 dager etter opprinnelig forfall på regningen, i tillegg til forsinkelsesrenter.

For regninger fra staten, er det derimot helt andre regler som gjelder - og som svært mange stusser på.

Unntatt fra inkassoloven

Da Tollvesenet nylig begynte å sende ut purringer for årets årsavgift, var det også mange DinSide-lesere som reagerte:

– Jeg betalte regningen noen dager over forfall, men har nå fått purregebyr på 250,- Har de lov til dette?

– Er det ikke en lov som sier at du har 10 løpedager på forfalt betaling?

– Helt greit å ha purre-gebyr for å få inn pengene. Men jeg betalte noen dager for sent og fikk denne ekstra avgiften sammen med bekreftelse på at alt var betalt. Hvis de vet at de har fått pengene, hvorfor sende dette purre-/ trussel-brevet?

Skylder du penger til staten, er det forskjellige forskrifter som sier noe om hva som skal betales av gebyrer, og hvor raskt disse kan ilegges den opprinnelige fakturaen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.