Derfor kan staten gi skyhøye purringer

Kan kreve høye purregebyr allerede én dag etter forfall.

Får du regninger fra staten, må disse betales innen betalingsfristen om du vil unngå høye tilleggsavgifter. Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE
Får du regninger fra staten, må disse betales innen betalingsfristen om du vil unngå høye tilleggsavgifter. Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det Inkassoloven som bestemmer hvor mye man må betale i purregebyr, og hvor mange dager etter forfall dette er tillatt å legge til regningen.
Loven tillater å legge 62 kroner til i purregebyr 14 dager etter opprinnelig forfall på regningen, i tillegg til forsinkelsesrenter.

For regninger fra staten, er det derimot helt andre regler som gjelder - og som svært mange stusser på.

Unntatt fra inkassoloven

Da Tollvesenet nylig begynte å sende ut purringer for årets årsavgift, var det også mange DinSide-lesere som reagerte:

– Jeg betalte regningen noen dager over forfall, men har nå fått purregebyr på 250,- Har de lov til dette?

– Er det ikke en lov som sier at du har 10 løpedager på forfalt betaling?

– Helt greit å ha purre-gebyr for å få inn pengene. Men jeg betalte noen dager for sent og fikk denne ekstra avgiften sammen med bekreftelse på at alt var betalt. Hvis de vet at de har fått pengene, hvorfor sende dette purre-/ trussel-brevet?

Skylder du penger til staten, er det forskjellige forskrifter som sier noe om hva som skal betales av gebyrer, og hvor raskt disse kan ilegges den opprinnelige fakturaen.

Slik er også tilfellet med årsavgiften. Selv om du skulle ha betalt det skyldige beløpet bare noen dager etter forfall, må du uansett betale tilleggsavgiften på 250 kroner.

Nettopp på grunn av at det er andre regler som gjelder regninger fra staten, er det spesielt tre regninger som bør prioriteres foran andre regninger - og bør betales innen betalingsfristen.

Dette gjelder nærmere bestemt årsavgift på bil, NRK-lisensen og studiegjeld til Lånekassen.

Årsavgift

Satsen for årsavgift blir vedtatt i Stortinget hvert år.

I årets stortingsvedtak slås det fast at avgift som ikke er betalt innen forfall, forhøyes med kr 250.

Alle som ikke har betalt innen fristen 20. mars, blir ilagt denne tilleggsavgiften. Nylig sendte Tollvesenet ut 326.000 purringer for manglende betaling av årsavgift på bil. Vær obs på at det i år har skjedd en feil, som gjør at enkelte har mottatt doble purringer på årsavgiften. Her skal man betale fakturaen som har best trykk, sa Tollvesenet tidligere til DinSide.

Har du betalt, men etter forfall, kan du likevel ha fått purring.

– Tilleggsavgiften blir lagt til det opprinnelige beløpet om man betaler etter forfall, sier Jan Lie ved årsavgiftskontoret i Oslo- og Akershus.

Har du fått purring på årets årsavgift selv om du har betalt noen dager etter forfall, kan du selv forandre beløpet og bare betale tilleggsavgiften på 250 eller 50 kroner, avhengig av motorkjøretøy. Benytt samme kid-nummer og kontonummer til Tollvesenet.

NRK-lisens

Det er Forskrifter om fjernsynsmottakere som sier at den som har fjernsynsmottaker plikter å betale den kringkastingsavgift som til enhver tid er fastsatt av Stortinget.

Stortinget vedtar hvert år hvor mye vi skal betale i kringkastingsavgift, og hvor mye som skal ilegges i tilleggsavgift.

Dersom du ikke har betalt regningen på kringkastingsavgiften innen forfall, sier den samme forskriften at må du betale 15 prosent tilleggsavgift av ubetalt avgift.

NRK-lisensen betales to ganger i året, og forfaller 31. januar og 31. juli. I 2012 betaler vi totalt 2580,12 kroner, fordelt på de to forfallene. Tilleggsgebyret er i år på 179,18 kroner ved hvert forfall.

Les også: Du bør prioritere disse regningene

Studielån i Lånekassen

Studielånet nedbetales en gang i kvartalet, nærmere bestemt 15. februar, 15. mai, 15. august og 15. november.

Hvis du ikke betaler når du skal, og heller ikke søker om betalingsutsettelse, vil det bli lagt til et gebyr på 280 kroner.

Beløpet blir fastsatt for hvert år i Utdanningsstøttelovens forskrift om forrentning og tilbakebetaling av utdanningslån og tap av rettigheter.

Les også: Stadig flere regninger går til inkasso

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer