Derfor klør du

Plages du med hudirritasjon? Sjekk hva årsaken kan være.

UDRAMATISK: En av de vanligste årsakene til kløe er tørr hud. Fuktighetskrem kan hjelpe, men vær nøye med hvilken du velger. Foto: Colourbox
UDRAMATISK: En av de vanligste årsakene til kløe er tørr hud. Fuktighetskrem kan hjelpe, men vær nøye med hvilken du velger. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kløe kan ifølge legene Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen på Lommelegen.no ha mange årsaker.

MULIG ÅRSAK: Tørr hud

En av de vanligste årsakene til kløe er tørr hud. Hyppig vasking og dusjing med vann og såpe fører til at huden mister fett, og den tørre huden klør. Mange eldre får kløe fordi huden blir mye tørrere med alderen. Til og med røykeslutt kan forårsake kløe.

MULIG ÅRSAK: Insektstikk og allergi

Insektstikk kan gi kløe, og det kan også skabb, lus og lopper. Allergiske reaksjoner, blant annet elveblest, gir ofte kløe. Kløe kan også skyldes hudsykdommer som atopisk eksem, kontakteksem, seboréisk eksem og lichen planus .

Les også: Slik stopper du underlivssopp

MULIG ÅRSAK: Sykdom

Noen ganger skyldes kløe i huden sykdom andre steder i kroppen. Det kan dreie seg om sukkersyke, høyt stoffskifte, lavt stoffskifte, leversykdommer, nyresykdommer, lymfomer, leukemi og noen andre krefttyper. Kløe kan også skyldes psykiske årsaker, skriver legene Arentz-Hansen og Moen.

Les også: Slik pleies vinterhuden

MULIG ÅRSAK: Eget klø-gen

Historisk sett har forskerne sett på kløe som en slags mild versjon av smerte, men det er det altså ikke. For et par år siden fant forskere ved Washington University School of Medicine ut at det trolig er genet GRPR som forårsaker kløe. Den medisinske betegnelsen på kløe er pruritus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.