Derfor ler du til du gråter

Hva kommer lattertårer, gåsehud, rykninger og andre merkelige fenomener av?

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger er det ikke lett å bli klok på kroppen man går rundt i. Helsenettstedet Prevention har fått medisinske eksperter til å forklare hvorfor den av og til oppfører seg irrasjonelt.

Les også: Duften som gir deg draget

Her er årsakene til noe av den underlige kroppslige oppførselen du kan oppleve.

Det smeller i leddene dine

Den vanligste formen for ledd i kroppen fungerer slik at to bein er lenket sammen av en kapsel. Inne i kapselen finnes det en slags smørevæske som inneholder gasser. Når du strekker eller brekker på leddet tvinger du gassene ut av væsken, og det er dette «gassutslippet» som lyder som et smell.

Leddet oppleves gjerne som mykere etterpå, det tar cirka 15 til 30 minutter før gassene er tilbake i væsken. Du får ikke leddgikt av å knekke leddene ofte, men gripestyrken din kan reduseres noe.

Du får gåsehud

Gåsehud oppstår når du er kald eller redd. En liten muskel ved roten av hvert kroppshår trekker seg sammen, slik at håret reiser seg. Det ser ut som at huden din er full av nupper.

Dette hadde en funksjon langt tilbake i tiden, da mennesket nærmest hadde pels. Når håret reiste seg på kroppen da ble det dannet et isolerende luflag mellom hårene. Det bidro til å holde oss varme og til å gjøre oss mer avskrekkende for fiender. I dag gjør ikke gåsehuden særlig nytte for seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer