Aldri fortell noen BankID-passordet ditt - du blir ansvarlig

Derfor må du aldri låne bort BankID

90 år gammel kvinne må ut med 93.000 kroner for dataspill. Grunnen kan være utlån av BankID.

IKKE SI PASSORDET: Selv om du skal få hjelp av noen i nettbanken, eller dine nærmeste ber deg om passordet, må du aldri låne bort BankID-en din. Du kan bli ansvarlig for store tap. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE SI PASSORDET: Selv om du skal få hjelp av noen i nettbanken, eller dine nærmeste ber deg om passordet, må du aldri låne bort BankID-en din. Du kan bli ansvarlig for store tap. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Dinside fortalte nylig hvordan nordmenn opplever at andre tar opp lån i deres navn, med deres BankID – og ikke får et rødt øre tilbake.

En ny finansavtalelov kan endre på slikt misbruk, om ikke bankene klarer å stanse lovforslaget.

BankID kan også misbrukes til rene betalinger. Og også her er det ofte de nærmeste som står bak.

– Så aldri del BankID-passordet ditt, sier kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID Norge til Dinside.

Tømmer kort for penger

Bare se på disse to sakene, som ble rullet opp i Finansklagenemnda i fjor:

  • Da en nordmann skulle bruke kredittkortet sitt på ferie, fungerte det ikke. Han fant da ut at noen hadde økt kredittgrensen fra 20.000 til 100.000 kroner, og tatt ut om lag hele denne summen i løpet av tre år. Han mistenker sin ekssamboer, som er tidligere straffedømt for den slags. Hun skal ha lånt BankID på mobil mens mobilen ladet, og sørget for at regningene kom som e-fakturaer mannen aldri så.
  • Kortet til en 90 år gammel kvinne ble brukt for totalt 93.400 kroner på dataspillbutikkene Steam og G2A.com. Hun nekter for at verken hun eller sin 87 år gamle mann har noen interesse av dataspill, og mener derfor at noen har tyvlånt BankID-brikken hennes som lå i en skuff. Banken mener hun må ha «lånt» bort koden til noen, trolig for å få PC-hjelp.

Slik sikrer du deg

Her er Hege Steinsland i BankID sine beste tips til å holde BankID trygg.

  1. Ikke del BankID-passordet. Har du allerede gjort det – bytt passordet i dag (gjør det fra menyen mens du logger inn med BankID).
  2. Varsle banken din om du mistenker ID-tyveri. Banken har rutiner for å hjelpe deg.
  3. Bruk et unikt passord for BankID. Et passord du ikke bruker andre steder, og som ingen kan gjette seg til.
  4. Ekstra sikker? Inngå frivillig kredittsperre hos kredittopplysningsselskapene Bisnode og Experian for å sikre deg mot «ufrivillige lån».

Dinside slår også et slag for BankID på mobil. Med «kodebrikka» i lomma i stedet for i skuffen, blir det litt sikrere, og mye enklere.

I den første saken får offeret hjelp. Men den 90 år gamle kvinnen må altså betale alle de 93.400 kronene, med mindre hun tar saken til retten eller banken ombestemmer seg.

Du kan bli ansvarlig for alt

– Misbruk av BankID i nære relasjoner forekommer, og skyldes at familiemedlemmer deler eller tilegner seg andres passord og sikkerhetsmekanismer, sier Tom Staavi i Finans Norge til Dinside.

Det er blant annet derfor han frykter en ny finansavtalelov, som setter et maksbeløp på 12.000 kroner ved grov uaktsomhet om noen misbruker BankID for signering.

Betaling gjennom BankID har allerede en slik maksgrense. Men har du med viten og vilje gitt bort tilgangen til BankID, ved det som kalles forsett, kan du likevel stå ansvarlig for hele tapet.

Og uansett hva slags juridiske termer eller lovverk som spiller inn, er det altså ingen tvil i hva som lønner seg.

– Det kan ikke sies for ofte at det er viktig at kunden aldri må oppgi passordet sitt til andre, og passe på kodebrikken, understreker Staavi.

Ingen utlån til noen

– De aller fleste har fått med seg at BankID er mer enn nettbank. Det er «ditt digitale jeg» som du kan kjøpe hus, hytte og bil med, som åpner helsejournalen din og som gjør det enkelt å ta opp forbrukslån med, forteller Steinsland i BankID.

Hun sammenlikner derfor det å låne noens BankID med å skrive under dokumenter i andres navn – noe man neppe ville gjort. Og hun påpeker at alle med BankID har lovet banken sin å aldri låne den bort.

Så selv om det kanskje faller i dårlig jord å si til sin partner at han aldri får vite passordet ditt, eller fortelle datteren at du selv vil skrive inn passordet når hun lærer deg nettbank, er det altså slik det bør være.

– Gir man fra seg BankID-en sin, har man gitt en annen blankofullmakt til å avtale det meste – og man står dermed ansvarlig for det som avtales, sier Steinsland.

– Ikke så gøy, om en tidligere partner kan leve høyt på dine penger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer